Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Interventne mere za medije pred vladom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 06. 2009.

Izvor: Politika

Interventne mere za medije pred vladom


Od novca koji je Evropska investiciona banka spremna da odobri Srbiji za savladavanje ekonomske i finansijske krize štampani mediji mogli bi da računaju na 10, a elektronski između 20 i 30 miliona evra.

Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić, posle razgovora sa predstavnicima EIB-a u Luksemburgu, napomenuo je da je to „neutralna mera koja ne favorizuje bilo koji list ili elektronski medij, nego na isti način tretira sve i ostvaruje se u dijalogu s poslovnim bankama”.

Kada bi, ko i pod kojim uslovima mogao da računa na navedena sredstva?

– O karakteru tih kredita i drugim pojedinostima ne znamo još ništa. Čekamo da vlada uputi neko pojašnjenje, ali pre svega očekujemo paket mera koji je najavilo Ministarstvo kulture i koji bi trebalo da bude poznat do kraja ove nedelje. Što se tiče pomoći medijima u krizi, Ministarstvu je dato mnoštvo predloga, a među njima je i zahtev medijske industrije da se oslobode PDV-a. Šta će od toga biti prihvaćeno ne znamo – kaže Svetozar Raković, generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

– Iznos od 30 do 40 miliona evra štampanim i elektronskim medijima bila bi značajna podrška jer su povoljni krediti sa niskim kamatama dobro rešenje. Kako je daleko više zainteresovanih medija nego što pokriva ta suma, morala bi da se formira komisija koja bi procenila i mogućnost medija da te kredite vrate. Možda bi deo tog novca od EIB-a mogao da ode i za fondove za očuvanje radnih mesta, za pomoć prilikom zapošljavanja honoraraca, dokup radnog staža... – kaže Nino Brajović, ovlašćeni predstavnik radne grupe za pitanja profesije koju čine predstavnici oba novinarska udruženja i sindikata za podršku medijima u krizi.

Detalja o najavljenom novcu nema ni Ministarstvo kulture.

– Ako je reč o sredstvima koje odobrava EIB, pretpostavljam da su time definisani i uslovi za te kredite i u skladu sa tim biće definisani i uslovi za korišćenje tih sredstva na domaćem terenu. Tek kada se bude znalo da li će ta sredstva definitivno biti odobrena i pod kojim uslovima, bićemo u mogućnosti da definišemo kriterijume po kojima bi se sredstva raspoređivala – kaže Nataša Vučković-Lesendrić, pomoćnica ministra kulture za medije.

– Naše ministarstvo je uputilo vladi predlog paketa mera za interventnu pomoć medijima u kojima smo pored ostalog predložili smanjenje naknada koje emiteri plaćaju Republičkoj radiodifuznoj agenciji i Agenciji za telekomunikacije, carinske olakšice za repromaterijal za štampane medije, kao i neka dodatna sredstva iz postojeće budžetske rezerve. Reč je o merama čiji će se prvi efekti osetiti u narednih mesec dana. Ali nećemo stati na tome – kaže pomoćnica ministra za medije i napominje da sem ove interventne pomoći Ministarstvo priprema i drugi paket mera koji zahteva više vremena a pored ostalog predviđa i izmene zakona o oglašavanju.

Marija Petrić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi