Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  SINOS zahvalio predsedniku Vučiću na podršci trajnom zapošljavanju honoraranih saradnika u RTS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 10. 2024.

Izvor: SINOS

SINOS zahvalio predsedniku Vučiću na podršci trajnom zapošljavanju honoraranih saradnika u RTS

Tekst pisma prenosimo u celosti

PREDSEDNIK REPUBLIKE SRBIJE

Predsedniku Republike Srbije

Aleksandru Vučiću

Poštovani gospodine predsedniče,

Zahvaljujemo Vam što ste u sinoćnom gostovanju na Radio-televiziji Srbije (RTS) osvetlili problem koji tišti ne samo kamermane koje ste pomenuli, već i još oko dve stotine kolega koji rade druge vitalne poslove na RTS-u a koji su, kako ste i Vi konstatovali, angažovani na način ispod nivoa ljudskog dostojanstva godinama, pa i decenijama.

Mi smo u martu ove godine, u saradnji sa Incijativnim odborom honorarnih saradnika, uputili menadžmentu i Upravnom odboru peticiju koju je do tog momenta potpisalo 875 kolega (uključujući i zaposlene na neodređeno vreme), kasnije se taj broj povećao na oko hiljadu. Uprkos ovako visokom broju (dobijenom za vrlo kratko vreme), do danas, i posle nekoliko ponovljenih poziva, nismo udostojeni razgovora makar o razjašnjenju situacije, postojanju ili odsustvu perspektive zapošljavanja.

Imamo utisak da veoma dobro razumete situaciju i poziciju prekarnih radnika, pa nećemo zamarati ilustracijama zaista teške diskriminacije koleginica i kolega koji rade ravnopravno sa stalno zaposlenima, što je bio slučaj i tokom kovid krize, a drastično su potplaćeni. Zbog svog statusa, što potpisuju ugovore na tri meseca, ne mogu ni kredit da podignu. 

Koleginicama koje se porode takvi ugovori se „naravno“ ne obnavljaju, pa su uskraćene i za takva mala primanja. Prosečan neto honorar je odavno ispod nivoa i medijalne (a kamoli) prosečne zarade u Republici, dok ima koleginica na Radiju čiji je honorar i ispod nivoa zvanične minimalne neto zarade za ovu godinu. Neke od njih su u prekarnom statusu čak i više od dve decenije.

Mi smo uradili okvirnu kalkulaciju koja pokazuje da bi samo sa sto ljudi otišlih u penziju, ukupni trošak RTS-a za plate svih, pa i zaposlenih honoraraca, bio niži od iznosa koji bi sa sadašnjim nivoom plata i honorara RTS trošio krajem 2022, sa tadašnjim brojem zaposlenih i honoraraca. Od početka 2023. do danas je penzionisano bar 160 radnika, do kraja godine zbir će biti oko 200, a naredne godine se očekuje znatno više, prema našim informacijama.

Ukoliko želite, možemo da dostavimo ovu kalkulaciju. Ministar informisanja i telekomunikacija bio je ljubazan da nekoliko puta organizuje sastanak s nama, ali je, uz razumevanje problema, konstatovao svoju formalnu nenadležnost. Podršku je pružila i Međunarodna federacija novinara.

Ne zaboravimo ni isti problem u Radio-televiziji Vojvodine (RTV) i oko stotinu kolega u ovakvom statusu, mada je tamo situacija počela da se popravlja u skladu sa ranijim tripartitnim sporazumom RTV – SINOS – Ministarstvo informisanja i telekomunikacija. 

Nadamo se da ćete Vašim autoritetom dodatno podržati što urgentnije rešenje ove mučne situacije koja je ispod  standarda savremenog društva.

Predsednik SINOS-a

Siniša Otašević

 Novi Sad,

22. oktobar 2024.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi