Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinarki Pištaljke zabranjeno da prisustvuje otvaranju ponuda za kupovinu JRB-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 09. 2024.

Autor: Snežana Đurić Izvor: Pištaljka

Novinarki Pištaljke zabranjeno da prisustvuje otvaranju ponuda za kupovinu JRB-a

Ministarstvo privrede zabranilo je novinarki Pištaljke da prisustvuje otvaranju ponuda za kupovinu državnog preduzeća Jugoslovensko rečno brodarstvo (JRB), čime je prekršilo zakon i onemogućilo da javnost sazna ko je zainteresovan da kupi najveće srpsko brodarsko preduzeće. Ministarstvo je JRB ponudilo po ceni od 21,9 miliona evra, što je sedam miliona evra manje od cene samo jednog posla koji je ova firma dobila neposredno pre oglašavanja prodaje.

Otvaranje ponuda desilo se u četvrtak u zgradi Ministarstva privrede, a Pištaljka je bila jedini medij koji je želeo da izvesti sa ovog događaja. Kako smo nezvanično saznali, za kupovinu Jugoslovenskog rečnog brodarstva nije stigla nijedna ponuda, što ministarstvu otvara mogućnost da tu firmu uskoro ponudi po upola nižoj ceni.

Ministarstvo privrede je zabranu izveštavanja pokušalo da opravda uredbom Vlade iz 2014. godine o načinu prodaje kapitala državnih firmi, ali tom uredbom ne zabranjuje se prisustvo ni novinara ni drugih zainteresovanih lica.

Pištaljka je dolazak na otvaranje ponuda zvanično najavila, ali to obezbeđenju zgrade ništa nije značilo. „Decidno su nam rekli da niko ne može da prisustvuje, ni novinari ni akcionari. Samo učesnicima u kupovini dozvoljen je ulaz”, reklo je obezbeđenje i uputilo nas da sačekamo na stepenicama dok „neko iz kabineta ne siđe da se obrati”.

Niko se „iz kabineta“ nije pojavio gotovo pola sata, već je Milica Škorić iz pres službe ministarstva kazala da ne možemo da uđemo na „prvu fazu“ otvaranja ponuda. Ona tvrdi da je ta faza – iako je njen termin javno objavljen – zatvorena za javnost, dok je „druga faza“ (otvaranje koverti sa ponudama), čiji je termin nepoznat, otvorena za javnost.

Milica Škorić nam je poslala i uredbu na koju se poziva, ali u tom dokumentu se nigde ne navodi da je iz bilo koje faze prodaje državnih firmi isključena javnost. Na naše insistiranje da nam se omoguće informacije o prodaji JRB-a i ulazak u zgradu, Škorić je prestala da odgovara na pozive Pištaljke.

Na pozive Pištaljke nije odgovorio ni izvršni direktor Jugoslovenskog rečnog brodarstva Mladen Grujić, dok je pravnik u preduzeću Milan Blagojević naveo da ne može da nam pruži informacije. „Najbolje da sačekate informacije Ministarstva privrede, da li će biti drugog kruga i šta će se dešavati”, rekao je Blagojević u telefonskom pozivu. Njegove reči potvrđuju nezvanične informacije koje smo dobili da na poziv za kupovinu JRB-a niko nije odgovorio.

Ministarstvo privrede posle neuspešnog pokušaja prodaje ima pravo da raspiše poziv za „drugi krug” u kom država može ponuditi preduzeće po ceni 50 odsto manjoj od procenjene vrednosti.

Pištaljka već mesec dana izveštava o postupku privatizacije najvećeg srpskog brodarskog preduzeća. Privatizacija je pokrenuta u julu i to neposredno pošto je JRB dobio posao prevoza uglja za Elektroprivredu Srbije vredan više od 28 miliona evra da bi je Ministarstvo privrede obustavilo posle samo jednog dana. Ipak, od prodaje se nije odustalo pa je postupak ponovo pokrenut polovinom avgusta.

U prvom navratu, država je za JRB tražila 29,2 miliona evra, a u drugom svega 21,9 miliona evra. Pištaljka je pisala i da su uslovi prodaje takvi da na njih mogu da odgovore samo dve firme: „Karin komerc” i „Hidro-baza agregati”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi