Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Snimak dolaska Džulijana Asanža u Australiju – okupljeni ga dočekali uz aplauz
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 06. 2024.

Snimak dolaska Džulijana Asanža u Australiju – okupljeni ga dočekali uz aplauz

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž sleteo je u Australiju, nakon što je njegova 14 godina duga pravna saga okančana, gde ga je dočekala porodica. Silazeći niz stepenice aviona, držao je visoko podignutu stisnutu pesnicu. Na video-snimku čuju se povici ljudi "dobro došao kući", uz aplauz. Vikiliks je najavio konferenciju za večeras u Kanberi.

Džulijan Asanž je po izlasku iz aviona, ubrzanim koracima, otišao do porodice i prijatelja, te zagrlio svoju ženu Stelu.

Stela je prethodno objavila fotografiju osnivača Vikiliksa kako izlazi iz suda. "Džulijan izlazi iz saveznog suda na Sajpanu kao slobodan čovek. Ne mogu da prestan da plačem", navela je Stela na Iksu.

Australijski premijer Entoni Albiniz je Asanžu iz parlamenta poželeo dobrodošlicu, navevši da mu je Asanž u telefonskom razgovoru trenutak sletanja u Australiju opisao kao "nadrealan".

"Nikada nisam sreo gospodina Asanža. Imao sam veoma toplu diskusiju sa njim. Veoma je bio velikodušan u pohvalama napora australijske vlade. Australijska vlada se zalaže za građane Australije", naveo je Albiniz.

Premijer Australije je rekao da razume da postoje različiti stavovi o Asanžu. "Ovo je kulminacija pažljivog, strpljivog i odlučnog pregovaračkog postupka, na koji sam veoma ponosan", poručio je Albiniz.

Vikiliks, sajt za otkrivanje tajni koji je Asanž osnovao 2006. godine, nakon presude je najavio večerašnju konferenciju u Kanberi, ali nije precizirao da li će Džulijan govoriti.

Osnivač Vikiliksa priznao je krivicu po jednoj tački optužbe pred američkim sudom u Sajpanu u zamenu za ukidanje svih drugih optužbi i slobodu. 

Asanž je u obraćanju sudu rekao da veruje da je Zakon o špijunaži na osnovu kojeg je optužen suprotan pravima Prvog amandmana, ali da prihvata da podsticanje izvora da daju poverljive informacije za objavljivanje, može biti nezakonito.

SNIMAK pogledajte OVDE.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi