Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  „Olivera Zekić po ko zna koji put krši zakon“: Izveštaj o praćenju izborne kampanje tek kad se predsednica Saveta REM-a vrati sa mora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 06. 2024.

Autor: Željko Bošnjaković Izvor: Danas

„Olivera Zekić po ko zna koji put krši zakon“: Izveštaj o praćenju izborne kampanje tek kad se predsednica Saveta REM-a vrati sa mora

Olivera Zekić po ko zna koji put krši zakon jer ne ispunjava obaveze koje zakon propisuje telu kojim predsedava, jedan je od komentara sagovornika Danasa na izjavu Olivere Zekić da rezultate monitoringa decembarske izborne kampanje možemo da očekujemo početkom jula kad se ona vrati sa letovanja.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i nekadašnji član Saveta REM-a, Slobodan Cvejić, kaže za Danas da Narodna skupština ima i više nego dovoljno razloga da opozove Oliveru Zekić sa mesta predsednice Saveta REM-a.

„Olivera Zekić po ko zna koji put krši zakon, i još ima potrebu da sa javnošću podeli tužnu istinu da nije u stanju da za pet meseci, 110 radnih dana, pročita izveštaj od 300 strana, polovina su slike i tabele. Tri strane dnevno nisu izazov ni za decu u trećem razredu osnovne škole“, kaže Cvejić.

Naglašava i da je veoma važno napomenuti da je Olivera Zekić dužna da obezbedi da Savet funkcioniše bez nje, ako je to potrebno.

Profesor Fakulteta političkih nauka u penziji, Rade Veljanovski, kaže da ovom svojom izjavom Olivera Zekić pokazuje da ima status koji joj dozvoljava da se „šegači“ sa javnošću i sa obavezama REM-a.

„Taj status joj je obezbedila vlast koja je i održava na toj funkciji, iako je Olivera Zekić do sada više puta dokazala da nije kompetentna za posao koji radi i da ne shvata šta je suština nezavisnog regulatornog tela za elektronske medije“, kaže Veljanovski.

Direktor Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović smatra da nije bitno samo da izveštaj o monitoringu izborne kampanje bude objavljen na sajtu REM-a, već i da bi REM trebalo da svoje nalaze u javnoj debati „ukrsti“ sa nalazima drugih organizacija koje su radile monitoring izborne kampanje.

„Ovo čekanje rezultata pokazuje da je taj monitoring rađen na neadekvatan način, i neprihavtaljivo je da se nekoliko meseci posle izbora objavljuju rezultati. Pitao bih Oliveru Zekić šta je sa monitoringom izborne kampanje za lokalne izbore. Kad će onda ti rezultati biti prikazani?“, kaže Gavrilović.

Prema informacijama do kojih je ranije došao UNS, stručna služba REM je monitoring o izveštavanju komercijalnih televizija – TV Pink, TV B92, TV Prva i TV Hepi, za vreme izborne kampanje završila još 20. decembra.

Regulatorno telo je 26. decembra objavilo Izveštaj o nadzoru programa tokom izborne kampanje za period od 1. novembra do 14. decembra, u kojem se nalaze osnovni izvodi iz monitoringa medijske kampanje za izbore za RTS 1 i 2, RTV 1 i 2, N1, Novu S, Al Džaziru i K1, ali ne i za komercijalne emitere sa nacionalnom frekvencijom.

„Izveštaj je trebalo da bude na dnevnom redu prošlog petka, ali s obzirom na to da on ima 300 strana, nisam stigla da ga pročitam na vreme i lično sam ga skinula sa dnevnog reda. Kada se vratim sa mora, početkom jula, biće na dnevnom redu“, bio je odgovor Olivere Zekić na pitanje UNS-a, zašto još nismo videli potpune rezulate monitoringa decembarske izborne kampanje.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi