Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  MIT: Signal Niškoj televiziji isključio - kvar
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 06. 2024.

Izvor: SINOS

MIT: Signal Niškoj televiziji isključio - kvar

- Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je obavešteno od strane JP „Emisiona tehnika i veze“ da je u sredu 12. juna 2024. godine u jutarnjim časovima utvrđeno da je došlo do prekida u dotoku signala iz Niške TV što ukazuje da je reč o kvaru na uređajima pružaoca medijske usluge televizije i o tome ih je obavestila.

Ministarstvo poziva rukovodstvo Niške televizije da ispunjava svoje zakonske obaveze koje se tiču, ne samo postupanja u skladu sa  odredbama zakona u oblasti javnog informisanja, već i sa postupanjem u skladu sa odredbama zakona iz oblasti radnog prava. Nedopustivo je da se šest meseci kasni sa isplatama zarada. Takođe, potrebno je o svim teškoćama nastalim u radu privrednog društva, u otvorenom razgovoru o tome obavestiti zaposlene i apelovati na strpljenje u otklanjanju nastalih teškoća. Iz obrasca kojim dokazuju kontinuitet isplata zarada u 2023. godini, koji je dostupan Ministarstvu, nije utvrđen diskontinuitet u isplati zarada zaposlenima.

Ovo je odgovor na dopis koji je Sindikat novinara i medijskih radnika (SINOS) uputio Ministarstvu informisanja i telekomunikacija u kojem traži zvanično reagovanje zbog prekida signala  Niškoj televiziji. SINOS je informisao ministra da ovo nije prvi put da se radnicima Niške TV ne isplaćuju zarade i doprinosi, o čemu je naša organizacija svjevremeno obavestila predsednicu Vlade Srbije i prethodne ministre informisanja.

Radnici Niške TV juče su poslali mejl SINOS-u da je signal njihovoj televiziji prekinut nakon štrajka upozorenja koji su otpočeli 11. juna poštujući zakonski minimum rada a zbog šest neisplaćenih zrada. Prema Zakonu o radu oni mogu da se obrate inspekciji rada i (ili ) da tuže poslodavca.

SINOS je pokušao da stupi u kontakt sa vlasnicima Niške TV, Sladjanom Aleksić i Vidosavom Vitkom Radomirovićem, ali se oni nisu odazvali na naše telefonske pozive. Prema podacima objavljenim na sajtu Niškog medijskog centra na upravo završenom gradskom konkursu  za  projektno sufinansiranje u Nišu, Niškoj TV dodeljeno je 13 miliona dinara. Kako se još navodi na ovom sajtu ukupno 48.900.00,00 dinara je na ovogodišnjem konkursu raspodeljeno medijima koji su povezani sa Vidosavom Vitkom Radomirovićem – televizijama Belami, NTV i Narodnim novinama. To je više od polovine novca namenjeno na ovogodišnjem konursu za prjekno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja u Nišu.

                                                                                                  Za Izvršni odbor SINOS

                                                                                                  predsednik Siniša Otašević

 Novi Sad, 14. jun 2024.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi