Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Policija rešila slučaj, čeka sa optužnica? Prošle su 23 godine od ubistva novinara Milana Pantića, loptica u rukama jagodinskog tužioca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 06. 2024.

Autor: V. Crnjanski Spasojević Izvor: Novosti

Policija rešila slučaj, čeka sa optužnica? Prošle su 23 godine od ubistva novinara Milana Pantića, loptica u rukama jagodinskog tužioca

I ovu godišnjicu, koliko god zvučalo neverovatno - dvadeset treću po redu, dočekujemo bez optužnice protiv ubica dopisnika "Novosti" iz Jagodine Milana Pantića i njihovih nalogodavaca.

Prethodne dve decenije obeležila je "seoba" predmeta iz jagodinskog tužilaštva u Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu i nazad, i formiranje čak osam radnih grupa MUP-a koje su se bavile Pantićevom nasilnom smrću.

Šef poslednje radne grupe Dragan Kecman, koji je napravio najviše pomaka, otišao je nedavno u penziju i sada je potrebno formirati novu grupu. Za sve to vreme istraga zvanično traje, ali uz opasnost da se desi isto što se dogodilo u slučaju smrti novinarke Dade Vujasinović - da predmet zastari i da krivično gonjenje postane nemoguće.

Predstavnici Komisije za istraživanje ubistava novinara, Veran Matić i Živojin Rakočević, srešće se 11. juna, na dan Pantićevog ubistva i pomena, sa višim javnim tužiocem u Jagodini nadležnim za ovaj slučaj.

- Policija je rešila slučaj i to je potpuno jasno, zato očekujemo i insistiramo da se podigne optužnica - kazao je za "Novosti" predsednik UNS-a Živojin Rakočević. - Slučaj Pantić je postao simbol nepravde, kao i Ćuruvija: sve se zna i svi dokazi su tu - samo pravde nema! Za Pantića, Ćuruviju, za 17 ubijenih, nestalih i otetih novinara sa Kosova i Metohije, može se reći: ubili ste pravdu, ali istina živi!

Rakočević je podsetio da je Radna grupa za rešavanje ubistava novinara uradila veliki posao, da taj rad podržavaju i da je inspektor Kecman ključna ličnost i primer časnog čoveka i profesionalca. Ali, kako kaže, predmet hitno treba da preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu, koje je nedavno spise po drugi put vratilo u Jagodinu.

- Neophodno je da se uklone te strašne, za većinu ljudi nerazumljive prepreke, koje rade protiv istine i žrtava. Imamo i deklaraciju Međunarodne organizacije novinara, izglasanu na predlog Udruženja novinara Srbije, kojom se traži aktivno rešavanje ovog slučaja koji se ne rešava. Pravedno rešenje, bez obzira na fatalni protok vremena, podrazumeva da budu kažnjeni i izvršioci i nalogodavci - kaže Rakočević.

Da podsetimo, 5. februara ove godine, posle bezmalo dve godine, Tužilaštvo za organizovani kriminal vratilo je spise Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, koje mu je predmet dostavilo 30. juna 2022. Razlog je, kako su naveli, to što nema dokaza da je u pitanju delovanje organizovane kriminalne grupe, a upravo ovo je zakonski preduslov da oni preuzmu nadležnost.

Nakon vraćanja predmeta, jagodinsko tužilaštvo uputilo je dopis Upravi kriminalističke policije MUP-a u kom su naveli da je potrebno nastaviti sa svim istražnim radnjama ne bi li se identifikovale ubice, uz redovno obaveštavanje tužilaštva o tome šta je policija preduzela.

Istraga protiv N. N. lica otvorena je još 30. januara 2018. godine i od tada je saslušano 17 svedoka i formirano 18 predmeta radi sprovođenja posebnih dokaznih radnji, kao i tri predmeta sa zamolnicom za pružanje međunarodne pravne pomoći prema Nemačkoj i BiH.

NAGRADA SLAĐANI ZARIĆ

DVADESETTROGODIŠNjICA Pantićeve smrti biće obeležena pomenom na groblju i odavanjem počasti ispred biste i na ulazu u zgradu, u kojoj je živeo i gde je ubijen. U podne će biti dodeljena nagrada za novinarsku hrabrost koja nosi Pantićevo ime novinarki RTS-a Slađani Zarić. U toku dana održaće se i otvoreni sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara i nadležnih, tzv. kontakt tačaka u policiji i tužilaštvu, sa medijskim radnicima i novinarima koji doživljavaju pretnje i nasilje u lokalnoj sredini. Sastanku će prisustvovati predstavnici tužilaštava iz Jagodine i Paraćina, MUP-a, NUNS-a, UNS-a, ANEM-a i misije OEBS-a u Srbiji.

Kako je nedavno za naš list potvrdio predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, za nepune dve godine, koliko je Tužilaštvo za organizovani kriminal razmatralo svoju (ne)nadležnost, predstavnici Radne grupe MUP-a koji su radili na slučaju nisu pozvani nijednom na razgovor, da predoče dokaze i argumente.

Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001, udarcima s leđa u glavu, ispred svoje zgrade u Jagodini, dok se u papučama vraćao sa kupljenim hlebom. Prethodno je pisao o korupciji i zloupotrebama u Pomoravlju, naročito o slučajevima privatizacije cementare u Paraćinu i Jagodinske pivare.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi