Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Uručene nagrade „Stanislav Staša Marinković“ i „Nikola Burzan“ povodom 27. rođendana dnevnog lista Danas
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 06. 2024.

Autor: Nađa Vukajlović Izvor: Danas

Uručene nagrade „Stanislav Staša Marinković“ i „Nikola Burzan“ povodom 27. rođendana dnevnog lista Danas

Povodom 27. rođendana lista Danas, dodeljene su nagrade „Stanislav Staša Marinković“ Vuku Cvijiću i nagrada „Nikola Burzan“ novinarki Jeleni Diković, koji su se tokom prošle godine istakli novinarskom hrabrošću i sveukupnim radom.

Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Danas, Dragoljub Draža Petrović, naveo je da smo se danas okupili u redakciji kako bi obeležili dan lista, 9. jun, i uručili nagrade za novinara redakcije Danasa koji se u prethodnoj godini posebno istakao „Nikola Burzan“, koju je dobila Jelena Diković, kao i nagradu „Stanislav Staša Marinković“ za novinarsku hrabrost, čiji ovogodišnji laureat je novinar Radara Vuk Cvijić, koji je karijeru započeo upravo u Danasu.

Miloš Obradović, urednik ekonomske rubrike Danasa koji je bio predsednik žirija za nagradu „Nikola Burzan“, rekao je da je ovogodišnja nagrada dodeljena urednici spoljnopolitičke rubrike, Jeleni Diković, jer se u proteklih godinu dana izborila da sa svojom rubrikom isprati sve događaje koje su se dešavali u svetu.

– Za ovih 18 godina u Danasu nema rubrike u kojoj nisam pisala. Prethodnih godinu dana smo se potrudili da ispratimo sva dešavanja u svetu. Srbija je odavno posrnula, a čini se da je tako i svet. Potrudiću se da i nadalje moja rubrika ostane profesionalna, kazala je Diković nakon uručivanja nagrade.

Nagradu je posvetila nedavno preminulom Bojanu Tončiću, zato što je on naučio da u novinarstvu treba biti istrajan.

Petrović je objasnio da je Vuku Cvijiću dodeljena nagrada zato što je prethodnih 20 godina nije dobio, a uzevši u obzir sve što je uradio u proteklih godinu dana bilo je nemoguće da ne bude u užem izboru.

Nakon uručivanja nagrada, Cvijić je rekao da je emotivno ponovo biti u Danasu, gde je svoju novinarsku karijeru započeo i gde se učio novinarkom zanatu.

Srećan je što se ponovo nalazi u istoj porodici, a posebnu zahvalnost je iskazao novinarima redakcije nedeljnika Radar, kao i kolegama iz svih „slobodnih redakcija“.

– Drago mi je što je Danas isti onakav kakav je bio, jedan od branika novinarstva u Srbiji, i što traje toliko dugo. Emotivno mi je biti ovde ponovo, gde sam počeo da radim, kazao je Cvijić.

Povodom napada koji je nedavno pretpreo od strane direktora Srpskog telegrafa, Milana Lađevića, naveo je da od policije do danas nije dobio povratan odgovor.

– Nažalost, pratio sam mnogo ozbiljnije stvari koje su se dešavale u Srbiji bez epiloga, gde su čak i stradali ljudi. Vidim da se ništa ne dešava. Prekjuče sam pozvao policiju da pitam šta se dešava sa kamerama, rekli su mi da će me pozvati u toku dana, i evo do danas me nisu pozvali. Jasno je, nažalost nije neočekivano, ali nije ni normalno, rekao je Cvijić.

Što se tiče stava vlasti da je njegov slučaj sukob dva novinara, a ne napad na novinara, on je naveo da vlast ima svoje novinare, da ih tako zove, a da „mi znamo ko su novinari“.

U uži krug za nagradu „Stanislav Staša Marinković“ ušli su glavni urednik Vremena Filip Švarm, ekipa N1, sa svojom pričom o selidbi birača iz Male Krsne, kao i novinarka CINS-a Ivana Milosavljević, sa istraživačkim radom o Call centrima Srpske napredne stranke.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi