Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  KRIK pravosnažno osuđen po tužbi Predraga Koluvije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 06. 2024.

Autor: KRIK Izvor: N1

KRIK pravosnažno osuđen po tužbi Predraga Koluvije

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu kojom je KRIK osuđen za kršenje pretpostavke nevinosti Predragu Koluviji, kome se sudi po optužbi da je organizator kriminalne grupe koja je proizvela više od tonu i po marihuane.

Kako je preneo KRIK, Koluvija ih je tužio jer je u vesti sa suđenja „Zakazan početak suđenja za Jovanjicu 2“ nazvan „optuženi narko-bos”. KRIK je presudom dužan da mu isplati ukupno 89.800 dinara na ime odštete i troškova suđenja, dok je čitav proces redakciju koštao oko 2.000 evra. Ovo je prva pravosnažna presuda na štetu KRIK-a, a redakcija će upotrebiti sva preostala pravna sredstva – izjaviće reviziju Vrhovnom sudu i ustavnu žalbu Ustavnom sudu.

Apelacioni sud u Beogradu nije usvojio objašnjenje iz KRIK-ove žalbe da je tekst zbog kojeg je Koluvija tužio redakciju izveštaj sa suđenja koje traje i da je u njoj jasno navedeno da je optužen, a ne osuđen – te prosečan čitalac ne može da bude u zabludi da li je Koluvija osuđen ili ne.

Za sud nije bilo relevantno objašnjenje da su u tekstu korišćeni izrazi „optuženi i optužba” i „prema tvrdnjama tužilaštva”, da je objavljena i Koluvijina odbrana, kao i da je reč o temi od velikog značaja za javnost.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović je tokom suđenja objasnio da novinari u tekstovima ne mogu da koriste duge i nerazumljive pravne formulacije, već koriste kolokvijalne izraze koje svi razumeju.

„U slučaju (da koristimo isključivo pravne izraze), kada spomenemo Koluviju, morali bismo uvek za njega da napišemo da je – optužen kao organizator organizovane kriminalne grupe koja je imala za cilj vršenje krivičnih dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, objasnio je Dojčinović.

Istakao je i da se KRIK u ovom slučaju ugledao na vodeće svetske medije, poput „Gardijana”, „Vašington posta” i „Rojtersa”, koji izveštavaju na isti način i koriste engleski izraz „accused narco boss“ – koji u doslovnom prevodu na srpski jezik znači „optuženi narko-bos”.

Novinarska udruženja i medijske organizacije istakli su ranije da KRIK nije prekršio pretpostavku nevinosti i Koluvijinu tužbu ocenili kao pritisak na redakciju i pokušaj ućutkivanja. Cilj tužbi, kako su naveli, jeste da KRIK prestane da izveštava o „Jovanjici”, jednom od najvažnijih slučajeva u državi.

Sudsko veće kojim je predsedavala sudija Zorica Đaković, ipak, smatra da je KRIK time što je u vesti napisao da je Koluvija „optuženi narko-bos”, kao i da se radi o „plantaži marihuane”, Koluviju „označio učiniocem kažnjivog krivičnog dela, iako o tome ne postoji odluka suda.”

„Iznete činjenične tvrdnje u vezi sa tužiocem su netačne i po prirodi podobne da dovedu do duševnih bolova, te je tužilac nakon objavljivanja članka osećao veliku sramotu”, piše u presudi Apelacionog suda.

Ovim je, kako piše KRIK, Apelacioni sud potvrdio prethodnu presudu koju je donela sudija Višeg suda u Beogradu Bojana Čogurić.

KRIK je, prema presudi, dužan da Koluviji plati 30.000 dinara zbog izazvanih duševnih bolova i 59.800 dinara za sudske troškove. Čitavo suđenje, međutim, kada se uzmu u obzir troškovi advokata i sudske takse, KRIK će koštati – oko 2.000 evra.

Ovo je prva pravosnažna presuda kojom je KRIK osuđen. KRIK će nastaviti da se bori preostalim pravnim sredstvima u zemlji – izjaviće reviziju Vrhovnom sudu i ustavnu žalbu Ustavnom sudu, i, ukoliko je neophodno, pravdu tražiti i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

„Smatramo da objavljenim tekstom čitaoci nisu mogli biti dovedeni u zabludu da je Predrag Koluvija pravno osuđen zato što je u tekstu, već na samom početku, eksplicitno rečeno da je početak suđenja (tek) zakazan. Takođe, u tekstu se citiraju informacije dobijene od portparolke Višeg suda, kao i podaci iz optužnice. Pojmovi „optuženi”, „optužbe” koriste se tako da je jasno stavljeno do znanja da je reč o dokazima tužilaštva. U isto vreme, u tekstu nije izostavljen ni podatak da su svi optuženi, uključujući i samog Koluviju, krivicu negirali”, kaže Kruna Savović, advokatica KRIK-a.

Ovim je završen jedan od dva sudska procesa koje je Koluvija 2021. godine pokrenuo protiv KRIK-a. Koluvija se na suđenju pojavljivao u pratnji svog advokata Vladimira Đukanovića, uticajnog člana Srpske napredne stranke.

Drugi postupak koji je Koluvija pokrenuo protiv KRIK-a i dalje je u toku. Tom tužbom tražio je da mu se isplati 2,8 miliona dinara zbog duševnih bolova koje je, kako tvrdi, pretrpeo zbog sedam KRIK-ovih vesti.

Protiv KRIK-a i novinara te redakcije trenutno se vodi 16 postupaka, a među najnovijim su dve tužbe sudije Apelacionog suda u Beogradu Dušanke Đorđević kojima, između ostalog, traži i zatvorske kazne i zabranu rada za novinare.

KRIK smatra da se radi o takozvanim SLAPP tužbama, čiji je cilj da vrše pritisak na medije kako se ne bi bavili određenim temama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi