Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gradska uprava ni posle dve godine nije srušila objekat kojim su zazidani prozori redakcije OK radija u Vranju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 06. 2024.

Autor: Dejan Cvetković Izvor: Cenzolovka

Gradska uprava ni posle dve godine nije srušila objekat kojim su zazidani prozori redakcije OK radija u Vranju

Danas je tačno dve godine od kada je pored kockarnice u centru Vranja, iza koje stoji osuđivani nasilnik Dejan Nikolić Kantar, izgrađen nelegalni objekat kojim su zazidani prozori OK radija u Vranju - i taj objekat gradska vlast još uvek nije srušila. U međuvremenu su tri puta osuđeni oni koji su pretili ovom mediju i drugim novinarima, ali OK radio i dalje radi zazidanih prozora.

Stefan Ilić, direktor firme Collosseum gesta, kao odgovorno lice kažnjen je zbog nelegalne gradnje, posle priznanja krivice, sa godinu dana kućnog zatvora bez nanogice i 400.000 dinara. Firma Colleseum gest treba da plati pet miliona dinara.

Vlasnik kockarnice Dejan Nikolić Kantar je osuđen na 14 meseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja prema vlasnici OK radija Oliveri Vladković i finansiskoj direktorki Svetlani Ivanovoj, kao i na godinu i po zbog ugrožavanja njihove sigurnosti i pretnji novinarima koji su prisustvovali suđenju.

Pošto se neko vreme nijedna firma nije javila na tender gradskih vlasti za rušenje ovog objekta, grad je još pre više od godinu dana prihvatio tendersku ponuda firme koja je spremna da to obavi, ali – sada nema ko da napiše projekat za rušenje objekta.

Gradska vlast – koja inače koristi garažu pored samog nelegalnog objekta iza OK radija i kladionice – posle više raspisanih tendera i pokušaja direktne nagodbe sa firmama u javnom i privatnom vlasništvu, u martu prošle godine zaključila je sporazum sa firmom sa Novog Beograda „Mito Progress & Construction”, koja će izvoditi radove.

Iz gradske uprave u martu su za Cenzolovku naveli da je zbog „nepotpune tehničke dokumentacije” ona vraćana projektantima na doradu. U aprilu je uprava raspisala tender za izradu projekta.

Tomi Tonić, direktor „Mito Progress & Construction”, kompanije koja se javila na tender za rušenje nelegalnih objekata u Vranju, rekao je nedavno za Cenzolovku da je rušenje poslednja faza u nizu postupaka koje prethodno treba izvesti.

Prema njemu, rušenje zavisi pre svega od naručioca, odnosno gradske uprave, koja je mogla i pre raspisivanja tendera da obezbedi tehničku dokumentaciju za rušenje.

Načelnik gradske uprave Dušan Aritonović danas nije odgovorio na naše pozive.

Pretnje posle pokušaja preuzimanja prostorija OK radija

Sve je počelo posle neuspešnog pokušaja Dejana Nikolića Kantara da kupi prostorije OK radija u drugoj polovini 2021. godine. Tada je izgrađen bespravni objekat za kladionicu, ali tik uz prostorije OK radija, kome su tako zazidani prozori.

Pretnje vlasnici radija Oliveri Vladković počele su kada je odbila da potpiše saglasnost za izgradnju kladionice. Nakon što je postavljena skela ispod prozora u novembru 2021, Vladković je to prijavila građevinskoj inspekciji.

Usledilo je razbijanje stakla kamenicama i palicama na kafiću No Comment. U tom kafiću se nalaze prostorije OK radija i iz prihoda koje je on donosio finansirao se rad ovog medija.

U kafić je zatim ušao Nikolićev saradnik Bojan Tanasković sa kantom za prskanje voća i  belom bojom isprskao kompletan nameštaj, zidove, šank, inventar.

Nikolićev saučesnik Slaviša Kocić je potom uneo mobilni telefon u kafić i uključio na spikerfon Nikolića, koji je tada pretio zaposlenima.

Kada su novinari 6. juna 2022. godine došli na posao, zatekli su zazidane prozore.

„Posle svega je nemoguće raditi. Zaposleni su preplašeni, uslovi rada su otežani, a zbog prozora koji je zazidan napravljen je vakuum i ne može da se radi. Klime su u prostorijama koje je on zagradio, tako da ni njih ne možemo da koristimo. Pretnje koje je on izrekao su se ostvarile”, rekla je Vladković na suđenju.

Pretnje preko telefona koje su bile odgovor na tužbu „da kafić nikad neće raditi”, obistinile su se. No comment ne radi od avgusta 2022. godine, a Vladković i Ivanova su i dalje pod policijskom zaštitom. Nikolić, koji je na izdržavanju kazne zbog OK radija, i dalje ubira profit od rada kladionice.

I pored kršenja zakona i prevare tokom prijavljivanja za licencu, prećutkivanja podataka o kriminalnoj prošlosti i sadašnjosti i ilegalnom kockanju, odlukom Upravnog suda u Nišu u januaru 2023. godine poništeno je rešenje Ministarstva finansija o oduzimanju dozvole kladionicama iza kojih stoji Nikolić i naloženo Ministarstvu finansija da Nikoliću nadoknadi troškove upravnog spora u iznosu od 26.000 dinara.

Suđenje je počelo tako što je oko 300 ljudi došlo ispred suda da podrži osuđivanog nasilnika Nikolića, u majicama sa likom predsednika Aleksandra Vučića na kojima piše „Vučiću, pomozi“, „Tražimo pravdu” i „Pravda za Kantara”.

Nikolić je na suđenju poručio da „svi koji se plaše i treba da se plaše” kao i da će „rušiti Vranje i Beograd” ako ostane u pritvoru.

Predsednik ANEM-a i član Stalne radne grupe za bezbednost Veran Matić našao se na meti zbog javne podrške OK radiju. U gradu su izlepljeni plakati sa njegovim likom na kojima je pisalo: „Veran Matić samoprozvani građevinski inspektor koji ruši po Vranju…” One koji su lepili  sud je oslobodio.

Potom su iz suda nestali kompletni spisi predmeta, dokazi, svedočenja i presuda prema kojoj je Nikolić osuđen na 18 meseci zatvora.

Solidarnost Pinka sa nasilnikom 

Nikolić je bio i tema vikend emisije Televizije Pink u kojoj je predstavljen kao žrtva i jadni, „invalid iz Vranja”.

,Zli Veran Matić i zla Olivera Vladković, vlasnica OK radija iz Vranja, i zle sudije i tužioci, oterali u zatvor jadnog invalida na 14 meseci zatvora. Tako bi se sažeto moglo prepričati, već sada redovno, okupljanje na TV Pink u Vikend jutru u subotu, 22. aprila“, napisao je Matić o ovoj emisiji.

Više puta je osuđivan zbog ugrožavanja sigurnosti i neovlašćenog organizovanja igara na sreću. Protiv njega se trenutno vode još tri postupka zbog pretnji zaposlenom u Okružnom zatvoru u Beogradu, nasilja prema bivšoj devojci i pretnji bivšem načelniku Policijske uprave Vranje.

Trenutno je na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Nišu zbog ugrožavanja sigurnosti vlasnice i finansijske direktorke OK radija.

U zaštitu OK radija stala su mnoga novinarska i medijska udruženja i organizacije kod nas i u svetu, među kojima i komesarka Saveta Evrope za ljudska prava iz Strazbura Tereza Ribeiro, predstavnici Evropske komisije iz Brisela, Reporteri bez granica iz Pariza, Komitet za zaštitu novinara iz Njujorka, Institut za slobodu medija iz Beča, Međunarodna i Evropska federacija novinara i drugi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi