Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Milica Nedić, RTS, i Vesna Jaćimović, RTCG, ovogodišnji nosioci Plakete „Branislav Mane Šakić“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 06. 2024.

Autor: J.N. Izvor: Fond Branislav Mane Šakić/UNS

Milica Nedić, RTS, i Vesna Jaćimović, RTCG, ovogodišnji nosioci Plakete „Branislav Mane Šakić“

Nadomak zaokruženja 3 decenije postojanja Fonda i odličja „Branislav Mane Šakić“, koji dodeljuje priznanja poslenicima govorne reči u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja, za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora, stručni žiri na čijem čelu je Jelena Đukić (Radio Beograd), prošlogodišnji laureat, po 27. put je odabrao nosioce ove nagrade.

Prema  jednoglasnoj odluci ovog ocenjivačkog tela, Milica Nedić, urednik  i voditelj informativnog programa RTS-a, i Vesna Jaćimović, spiker u penziji RTV Crne Gore, su svojim dugogodišnjim  radom i, pre svega, govornim kvalitetima,  zaslužile da budu ovogodišnji dobitnici Plakete koja se, inače,od 1998.g. neprekidno dodeljuje spikerima, voditeljima i novinarima za vrhunski domet i izuzetan profesionalni pristup poslu.

Milica Nedić je završila Filološki fakultet, smer srpski jezik i književnost. Od 1990. je radila honorarno u RTV Beograd, da bi nakon 4 godine stekla status stalno zaposlenog, beležeći u martu 2024. - 3 decenije neprekidnog rada u ovom mediju. U periodu od 1990. do 2000. je uređivala i vodila Beogradski i Jutarnji program RTB-a, prateći socijalnu politiku i rad Skupštine Beograda.

Potom, od 2000. postaje deo tima Informativnog programa RTS-a kao urednik i voditelj Dnevnika, izveštavajući, pored ostalog,i o radu Skupštine i Vlade Srbije, te o izbornim kampanjama, uz predstavljanje predsedničkih i kandidata za gradonačelnike. Vodila je i emisije sa aktuelnim zvaničnicima, uz učešće kolega drugih TV i novinskih redakcija. Autor je nekoliko reportaža i putopisa. Kako navodi, duguje veliku zahvalnost doajenima  Dragi Jonaš, Dušanki Kalanj, Jovi Šćekiću, Mići Orloviću, Milanu Nediću i dr.,od kojih je mnogo naučila.

Čistota njenog govora, besprekorna akcentuacija i stabilan ton tokom vođenja emisija  su, prema  mišljenju Sanje Lubardić, urednika  i voditelja TV Studio B i člana žirija, veoma bitne karakteristike  i godinama  je svrstavaju u red novinara i voditelja koji gledaocima, najpre glasom donose preko potrebno usmerenje na sadržaj, bez skretanja pažnje na sopstvenu pojavu. Govori jasno i sigurno, i što je najznačajnije – zna šta i o čemu govori. Sve ređa  je sposobnost da se sadržaj uređuje i predstavlja u isto vreme, što je najjači adut profesionalaca  koji to poseduju, i kao takvi, među kojima je i Milica Nedić, zaslužuju posebnu pohvalu.

Vesna Jaćimović je, nakon završene gimnazije u Vukovaru, nastavila nadogradnju obrazovanja na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. U RTV Crne Gore počinje da radi kao spiker 1982., obavljajući ovaj  itekako zahtevan posao u oba glasila sve do 2012.g. Pored informativnog,  kao osnovnog, radila je i u emisijama obrazovnog, kulturno-umetničkog i dokumentarnog, te na sinhronizaciji stranog programa (sa engleskog i italijanskog jezika). Od 2010. je honorarno angažovana u Biblioteci za slepe Crne gore na snimanju knjiga  i časopisa.

Nakon penzionisanja 2017. angažovana je u Srpskoj RTV CG kao spiker informativnog programa, i urednik i voditelj dokumentarnih emisija. Zahvaljujući glasovnim sposobnostima i govornom  umeću od 1996. je vodila  Nedelju radija Brezovice, potom Međunarodne televizijske  festivale u Baru, Svetosavske akademije u Bijelom Polju i Pljevljima, kao i smotre kulturno-umetničkih društava. Na  Festivalu radijskog stvaralaštva  Crne Gore 2010.g. uručeno joj priznanje „Tekla Jovićević“, koje se dodeljuje najboljim spikerima.

U prilog rečenom, svoje mišljenje, kaljeno dugogodišnjim spikerskim radom, najpre u Radio Banjaluci, a potom i u RTV Republike Srpske, dala je i Slobodanka Vujanić, član žirija, ističući  da Vesna Jaćimović poseduje čist glas, sa pravilnim  izgovorom  i dikcijom, koja uverljivo i odgovarajućom  dinamikom  prenosi  informacije  gledaocima, te je bez opterećenja mogu slušati. Ono što treba  istaći je, kako kaže, posebnom toplinom obojen glas, izražena mirnoća  i ritam izgovorene rečenice, koji se sluša sa lakoćom, predstavljajući pravi glas dobrog spikera.

Inače, uobičajena praksa svečanog uručenja Plakete dobitnicima, koja se održava 5. juna, na dan rođenja Šakića,  izostaće ove godine iz objektivnih razloga. Obaviće se 2025., zajedno sa odabranim  nosiocima  za tu godinu.

Podsećanja  radi, ovo priznanje, koje se dodeljuje 27 godina  u nizu, nosi pečat poštovanja prema Branislavu Manetu Šakiću, zaljubljeniku u čistotu jezika i lepotu izgovorene reči, čiji su život i četvrt veka spikerskog rada ostali utkani u bitisanju smederevskog radija. Značaj odličja je utoliko veći, ukoliko se zna da  je prvo  i, do skora, jedino te vrste na području bivših država SFRJ i svih potonjih do danas.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi