Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vuk Cvijić dobitnik Danasove nagrade „Stanislav Staša Marinković“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 06. 2024.

Autor: Danas/N1 Izvor: N1

Vuk Cvijić dobitnik Danasove nagrade „Stanislav Staša Marinković“

Novinar nedeljnika Radar Vuk Cvijić ovogodišnji je dobitnik nagrade “Stanislav Staša Marinković”, koju redakcija Danasa dodeljuje povodom 9. juna, dana lista.

Žiri je konstatovao da je Cvijić u prethodnom periodu pokazao visok profesionalizam i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, kao i novinarsku hrabrost, navodi Danas.

Tekstovima u Radaru i NIN-u Vuk Cvijić je u prethodnih godinu dana otkrio brojne činjenice u vezi sa događajima koje je vlast pokušavala da prikrije: slučaj policajke Katarine Petrović iz Valjeva, papire vezane za veštačenje saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao Nikola Petrović, tajno praćenje inspektora Slobodana Sente Milenkovića, smrt osumnjičenog u policijskoj stanici u Boru…

Cvijićev novinarski rad je prepoznatljiv i odlikuju ga upravo ovakve priče, pa je zbog toga često meta pretnji. Nedavno je i fizički napadnut, što je izavalo veliku solidarnost javnosti i kolega. Žiri je ocenio da Cvijić svojim profesionalizmom, upornošću i pre svega skromnošću koja ga karakteriše, primer dobre novinarske prakse kakve je sve manje u srpskom medijskom prostoru.

U najužem izboru za nagradu bio je Filip Švarm, glavni i odgovornik urednik nedeljnika “Vreme”, za koga je žiri ocenio da je za 25 godina uredničkog staža u tom listu, a posebno poslednjih godinu dana, pokazao kako se na profesionalan način čuva nezavisna uređivačka politika i pored svih nedaća sa kojima se suočavaju redakcije štampanih izdanja. Ukazano je da Švarm predstavlja jednog od dostojnih naslednika velikih urednika kakav je bio i Stanislav Staša Marinković.

U užem izboru za nagradu “Stanislav Staša Marinković” bili su i redakcija novosadskog portala 021, Ivana Milosavljević iz CINS-a koja je pohvaljena zbog istraživačkog teksta o kol-centru SNS-a i novinarska ekipa Televizije N1 u sastavu Maja Nikolić, Žaklina Tatalović i Mladen Savatović, za istraživački serijal “Mala Krsna – velika seoba”.

Ove godine žiri je radio u sastavu: Dragana Obradović (predstavnica prošlogodišnjih laureata, redakcije BIRN-a), Dragana Marinković (supruga Staše Marinkovića), Marko Šelić Marčelo, muzičar i kolumnista, Slobodan Georgiev, urednik Dnevnika TV Nova S, te predstavnici redakcije Danasa Ljiljana Bukvić, Aleksandar Roknić i Dragoljub Petrović (predsednik žirija).

Žiri je odluku doneo većinom glasova.

Nagrada će biti uručena na prigodnoj svečanosti povodom 27 godina od izlaska prvog broja lista Danas.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi