Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Članovi Saveta REM-a traže ocenu ustavnosti odredbe zakona koja nalaže njihovu smenu ove godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 06. 2024.

Autor: Danica Đokić Izvor: Cenzolovka

Članovi Saveta REM-a traže ocenu ustavnosti odredbe zakona koja nalaže njihovu smenu ove godine

Savet Regulatornog tela za elektronske medije danas je na hitnoj sednici odlučio da podnese inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti odredbe novog Zakona o elektronskim medijima koja nalaže smenu njegovih članova do 4. novembra ove godine.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) odlučilo je danas na hitnoj sednici da podnese inicijativu Ustavnom sudu radi ocene ustavnosti odredbe Zakona o elektronskim medijima (ZEM), koja se odnosi na smenu članova Saveta ovog tela. Ovo je za Cenzolovku potvrdila predsednica Saveta Olivera Zekić.

Prema novom Zakonu, trenutni članovi Saveta mogu da obavljaju ovu funkciju do 4. novembra 2024 – godinu dana od stupanja na snagu ZEM-a.

Rok za smenu članova Saveta posledica je dogovora između novinarskih i medijskih udruženja, tadašnje premijerke Ane Brnabić i predstavnika Ministarstva informisanja i telekomunikacija tokom izmene medijskih zakona, uz posredovanje Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Delegacije Evropske unije u Srbiji i Ambasade Norveške.

Procedura za izbor novih članova Saveta REM-a, koja je u nadležnosti Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, još uvek nije pokrenuta.

„Niko nije zadovoljan radom REM-a, a s obzirom na to da postoji društveni konsenzus da REM ne radi dobro, najmanje što ovaj saziv parlamenta može da uradi je, čim zakaže novu sednicu, da pokrene i smenu, odnosno izbor novih članova REM-a“, rekla je nedavno za N1 generalna sekreterka NUNS-a Tamara Filipović Stevanović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi