Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  JUGpress slavi rođendan: Osamnaest godina se borimo za profesionalno novinarstvo, u interesu javnosti, uprkos pritiscima i pretnjama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 05. 2024.

Izvor: JUGpress

JUGpress slavi rođendan: Osamnaest godina se borimo za profesionalno novinarstvo, u interesu javnosti, uprkos pritiscima i pretnjama

Regionalna informativna agencija JUGpress je postala punoletna.

Punih 18 godina se borimo za profesionalno novinarstvo i interes javnosti da zna, uprkos pritiscima i pretnjama koji su naša svakodnevica svih ovih godina.

A ti pritisci i pretnje imaju mnogo goru dimenziju kada radite u lokalu i na jugu Srbije.

Regionalna informativna agencija JUGpress je pokrenuta kao jedna od prvih onlajn medija van Beograda i kao medij civilnog društva.

U ovih osamnaest godina stala je priča o borbi lokalno-regionalnog medija da opstane držeći se nepokolebljivo u svom izveštavanju principa profesionalizma, poštovanja etičkih kodeksa i isključivo i jedino u interesu javnosti i građana i građanki.

Za sve ove godine postojanja pretrpeli smo svašta i najveći uspeh je to što još uvek postojimo.

Naš rad je uporan i istrajan, uprkos različitim vrstama pritisaka i pretnji, otvorenih ili prikrivenih, te pokušajima vlasti da nas ugase. Naš sajt je više puta hakovan, finansijsko iscrpljivanje traje i dalje, a traju i pokušaji diskreditacije i etiketiranja, i, što je još gore, crtanje meta kroz različite spinove i izmišljene priče.

Pokušaj zatrašivanja i gašenja, koji nam je bukvalno visio nad glavom, jesu tužbe najmoćnije kompanije u Srbiji, beogradske kompanije MiIenijum tim (inače bliske vlastima), koja nas je tužila samo zato što smo radili svoj posao i izveštavali sa press konferencije jedne opozicione stranke, i tražila odštetni zahtev od 200.000 evra.

U međuvremenu su nas tužila dvojica direktora ove kompanije za “duševnu bol” koja, u njihovom slučaju, košta dva miliona.

JUGpress je dokazao na sudu da smo profesionalno radili svoj posao i tužbe su odbačene.

Ovo je samo jedan deo pritisaka sa kojima se susrećemo skoro svakodnevno.

JUGpress je prva agencija osnovana van Beograda sa namerom da se bavi regionalnim temama.

JUGpress  (www.JUGpress.com), čije je sedište u Leskovcu, prati dešavanja na jugu Srbije i (godinama sa posebnim akcentom na Bujanovac, Preševo i Medveđu), na Kosovu i Metohiji, severozapadnoj Makedoniji, ali i u širem regonu.

JUGpress ima jasnu uređivačku politiku koja se zasniva na poštovanju svih profesionalnih i etičkih standarda,  tačnim, proverenim  i pouzdanim informacijama i netabloidnom novinarstvu i radu isključivo u interesu javnosti.

JUGpress objavljuje tekstove na srpskom, albanskom, romskom i bugarskom jeziku.

Prvi smo medij u Srbiji koji je još na početku svog postojanja objavljivao i tekstove na albanskom jeziku.

Agencija JUGpress je prva počela da objavljuje na svom sajtu I tv snimke kada to još uvek nisu radili ni veliki centralni mediji a prva je od medijskih kuća u Srbiji uvela i servis na albanskom jeziku.

Član je Lokal presa i Asocijacije onlajn medija i prihvata nadležnosti Saveta za štampu.

Osamnaestu godišnjicu JUGpress dočekuje sa multimedijalnim konceptom agencijske produkcije, koja pored klasičnih informativnih servisa vesti, pisanog, tonskog, foto i televizijskog, obuhvata i jutjub kanal TV JUGpress.

JUGpress, i pored svih problema, ima stabilan rast čitalačke publike na portalu i društvenim mrežama.

Osnivač JUGpressa je NVO Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije.

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi