Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Matić: Zaustaviti sunovrat novinarstva i nestanak profesionalnih medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 05. 2024.

Izvor: Fonet

Matić: Zaustaviti sunovrat novinarstva i nestanak profesionalnih medija

Matić je naveo da je oslobađajuća presuda u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, posle 25 godina, delovala na medijsku zajednicu „kao ponovno ubijanje“

Predsednik upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić izjavio je da sloboda za medije, podrazumeva i empatičnost medija i posebno vođenje računa o relevantnosti informacija koje mediji plasiraju.

On je u saopštenju, povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija, istakao da su predstavnici institucija svojim pogrešnim istupima nakon masovnih ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” i selima Malo Orašje i Dubona, stvarali prostor za greške koje su se pojavljivale u medijima.

„Sami mediji, u trci za publiku, često su kršili postulate profesije, kodeks, a neretko, i zakone. Izuzetno je važno da se novinarke i novinari, urednici obučavaju za izveštavanje iz ovakvih velikih traumatskih događaja, kako bi se u budućnosti smanjile ili eliminisale greške koje su činjene u ovih godinu dana“, rekao je Matić.

Matić je naveo da je oslobađajuća presuda u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, posle 25 godina od tog zločina i 10 godina od početka suđenja, i posle dve prvostepene presude od 100 godina zatvora za optužene, delovala na medijsku zajednicu, „kao ponovno ubijanje“.

„Činjenica da nijedan slučaj ubistva novinara još nije razrešen i pored učinjenih napora, vrlo je snažna poruka za našu profesiju da je ubistvo novinara najjeftiniji oblik cenzure“, naglasio je Matić.

Zakoni se sporadično i selektivno primenjuju

Kako je naveo jedina svetla tačka u ovom trenutku je pravnosnažna presuda u slučaju paljenja kuće Milanu Jovanoviću.

Matić je istakao da su između dva 3. maja usvojeni novi Zakon o javnom o informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima, ali se oni sporadično i selektivno primenjuju i da kasni praktična primena medijske strategije.

Prema Matićevom viđenju Regulatorno telo za elektronske medije (REM) je pasivno i nezainteresovano za doslednu primenu Zakona o elektronskim medijima.

Govoreći o bezbednosti novinara Matić je objasnio da je ona ugrožena na mnogo načina.

„Novinari su napadani i sprečavani u obavljanju svog posla, samo zbog toga što su novinari, ali i kao česte mete hajki koje su se vodile protiv pojedinih novinarki i novinara, kao i čitavih redakcija“, dodao je Matić.

On je predočio da su društvene mreže u potpunosti neregulisane i da su sve veća su pretnja profesionalnom novinarstvu i medijima.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi