Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Besramni napadi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 04. 2024.

Izvor: Fonet

Besramni napadi

Mediji u Srbiji nisu u nadležnosti Evropske unije (EU), ali Srbija neće postati članica dok ne uredi medijsku situaciju, izjavio je FoNetu evropski dopisnik televizije N1, novinar Nikola Radišić i naglasio da sloboda medija i govora ostaju jedan od ključnih uslova evrointegracija.

On je u serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni Srbije ocenio da polarizovani mediji uglavnom javnosti ne daju kompletnu informaciju.

Prema Radišićevom viđenju, jedan deo medija je u polarizaciju "uvučen i trudi se da bude nezavisan i neutralan onoliko koliko je moguće u ovom trenutku.

"Kako je objasnio, "to u velikoj meri zavisi od predstavnika vladajuće stranke koji odbijaju da dođu u studio nezavisnih medija i direktno odgovaraju na pitanja novinara".

Napadi koje na ulici doživljavaju novinari, pa i on sam, nikada do kraja nisu razrešeni, što je takođe klasični pritisak na medije.

Po Radišićevom mišljenju, ta vrsta pritisaka je poruka države da "država može da vas ubije, država će pokušati da pronađe vaše ubice, i država će, eto, posle biti nemoćna da tako nešto uradi."

"Iza države se krije državna bezbednost. Ključ je u službama, ne samo ovog problema, već i mnogih drugih koji proteklih decenija muče našu zemlju, pa i region", smatra Radišić.

Upitan kako je došlo do toga da političari sve češće uvlače novinare u političke duele, a izbegavaju tu vrstu komunikacije sa političkim protivnicima, on je odgovorio da to nije novina.

Nisam siguran da su samo političari krivi za to, pitanje je koliko smo mi to dopustili, rekao je Radišić, ali je ukazao i na to da će mediji pod kontrolom vlasti uraditi sve što vladajuća stranka od njih traži".Kako je objasnio, to znači i da će omogućiti političarima iz vlasti da debatuju sami sa sobom ili sa novinarima i da se svađaju sa drugom stranom kad ta druga strana nije tu, čime se šalje jednostrana poruka.

Prema Radišićevom mišljenju, političari jesu radili na tome da "isčiste" svoje javne nastupe i da oni budu bez ikakve kritike ili problematičnih pitanja.

On se "bojim da su oni novinari koji su klimnuli glavom i rekli da će raditi kako neko drugi kaže omogućili tako nešto".

"Kada se jednom krene tim putem, odnosno kada jedan mediji, posebno ako je veliki, krene tim putem, stvari se nižu jedna za drugom i situacija ode dođavola, a mislim da se to ovde dogodilo", rekao je Radišić.

Upitan da je umesno porediti period devedesetih godina i pritiske koje su tada mediji trpeli i ono što se sada dešava na medijskoj sceni, Radišić je uzvratio da svaki period jeste za poređenje.On je mišljenja da će ga pojedine kolege zbog takvog stava osuditi, jer kažu da su devedesetih godina novinare ubijali, a da sada nije takva situacija.

"Ja mislim da sada vlast ubija novinare na perfidniji, mnogo gori način, tako što ih praktično ostavlja bez posla i izgladnjuje, što je jedan od najgorih načina da izvrše pritisak na medije", predočio je Radišić.

On detaljno prati medijsku scenu u Srbiji i ne seća se kada je bila gora i konstatuje da retorika koju slušamo u medijima pod kontrolom vladajuće stranke podseća na užasnu retoriku koju smo slušali devedesetih godina.

"Stavljanje mete na čelo nezavisnim novinarima traje već dugo i bojim se da se ta situacija samo zahuktava. Videli smo i nedavne besramne napade na kolege Vanju Đurić i Željka Veljkovića, a videli smo i šta se dešava sa Dinkom Gruhonjićem i sve to ne sluti na dobro", naglasio je Radišić.

On sumnja da priča oko popravljanja izbornih uslova u Srbiji i "čišćenja" medijske scene može da bude sprovedena."Užasno mi je žao što sam pesimista, ali ne vidim čak ni signale da situacija ide u boljem pavcu", zaključio je Radišić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi