Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Okrugli sto: Medijske slobode i politika nasilja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 02. 2013.

Autor: Jelena Mijatović Izvor: RTV

Okrugli sto: Medijske slobode i politika nasilja

Medijska organizacija jugoistočne Evrope zabrinuta je zbog kršenja slobode medija poslednjih meseci u Vojvodini i regionu, kao i zbog neprofesionalnosti pojedinih medija koji novinare dovode u opasnost.

Tim povodom je Nezavisno društvo novinara Vojvodine organizovalo u Novom Sadu okrugli sto na temu: Povratak u devedesete -Medijske slobode i politika nasilja.

Jedno od pitanja na skupu bilo je i to da li je moguće objektivno izveštavanje, a da medij ne dobije etiketu izdajnika državnih i nacionalnih interesa.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić objašnjava da Pokrajina ne može direktno da pomogne medijima, ali da se moraju preduzeti mere jer situacija postaje kritična.

"Pretnje životom novinarima ukoliko se drznu da pričaju ono što vide i ne daj Bože, kako se u poslednje vreme pojavilo, da budu druge nacije. Sad se ponovo vraćamo na početak, jel mi to stvarno imamo medijsku scenu u Srbiji?! Jer ako je to medijska scena, onda hajde da mi zatvorimo medije, jer nismo očigledno ništa naučili za ovih dvadeset godina", izjavio je Grujić.

Šefica Medijskog odeljenja OEBS-a u Srbiji, Dragana Solomon Nikolić kaže da se medijska strategija mora menjati.

"Da se reše ovi problemi, da se donesu medijski zakoni koji će omogućiti medijima da slobodno i neometano izveštavaju za potrebe gradjana, a njihov cilj treba da bude uvek javni interes, a ne interes bilo kog drugog pojedinca", rekla je Solomon Nikolić.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Vukašin Obradović ocenjuje da se mediji vraćaju u jedan kliše koji nas je odveo u ratove, sukobe i ubijanje novinara. On je pozvao državni vrh i javnost Srbije da uradi nešto kako bi to sprečili.

"Samo delovanjem na javnoj sceni i jasnim određenjem prema ovim spornim pitanjima možemo da zaustavimo ovaj trend. Zakoni su tu da poboljšaju medijsku scenu, ali mislim da je uloga javnosti dominantna u tome i da moramo da budemo glasniji i mi novinari, ali i svi učesnici u javnom životu", naglasio je Obradović.

Učesnici skupa smatraju da veliki broj medija služi za promociju nacionalista, za govor mržnje, politiku nasilja...

Takve medije oni dovode u vezu sa velikim brojem ogorčenih mladih koji svoju netrpeljivost ka drugima iskazuju na najgori mogući način.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi