Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  EU traži od Vlade Srbije da smanji evroskepticizam u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 02. 2013.

Autor: Pavle Ćosić Izvor: Pečat

EU traži od Vlade Srbije da smanji evroskepticizam u Srbiji

Na jučerašnjem sastanku najviših predstavnika Evropske unije izraženo je zadovoljstvo ponašanjem srpskih vlasti i opozicije u odnosu na pitanje Kosova i EU, ali je istovremeno izraženo negodovanje zbog statističkih podataka koji pokazuju da sve manje građana

Srbije želi u Evropsku zajednicu i NATO.

„Smatramo ovo nelogičnim i neprijatnim. Mi Srbiji pomažemo da se stabilizuje, reši svoje političke i ekonomske probleme, političari nas u tome slušaju i čine sve da se stanje poboljša, a građani na to reaguju negativno. Pretpostavljam da se radi o nekoj vrsti srpskog inata“, izjavila je Monik Buži, stručnjak za Zapadni Balkan i članica Komisije za pridruživanje i snaženje svesti egzotičnih naroda pri Evropskom parlamentu.

Ona je istakla da negativan stav prema Evropi koji u Srbiji vrtoglavo i neobjašnjivo raste verovatno dolazi i kao posledica nedovoljnog angažmana srpskih medija u ubeđivanju građana Srbije da će se odricanjem od Kosova i pripajanjem evropskoj porodici Srbija naći u blagostanju.

Zbog toga je na sastanku dogovoreno da se Vladi Srbije uputi nota u kojoj se preporučuje da se smanji uticaj novinarskih udruženja u javnom životu (pogotovo UNS) , a da se pristupi sistematskom i energičnom hvaljenju evropskog puta kroz razne vidove dokumentarnih i igranih filmova u kojima se Evropa prikazuje u najlepšem svetlu. Takođe, preporučeno je da se programi informativnog programa Bi - Bi - Sija, Si - En - Ena i  „Slobodne Evrope“ direktno prevode na srpski i stave na udarna mesta provajdera kablovskih mreža.

Buži je na kraju note upućene premijeru Dačiću poželela sreću u daljim pregovorima u Briselu i istakla da je uverena da će uvođenjem ovih mera Srbi još više voleti svoje dokazane evropske prijatelje.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

24.02.

2013.

Бока [neregistrovani] u 18:03

Еупримитивизам

Занимљив текст. Лепо је чути оно што се осећа. Ипак прича има тужан крај...
Шизофрена ситуација по питању евроинтеграција у Србији се најбоље види у томе да се еврореализам не налази више између еврофанатизма и евроскептицизма већ је сада негде између еврофобије и евроантагонизма!
Србија је географски у Европи, али је Европска унија плиткоумним и еупримитивним доктринама својих парачиновника одгурала у друштвеном погледу Србију ван ове галаксије. Српско друштво је данас удаљеније од друштвених норми Европске уније у односу на било коју заједницу на земаљској кугли, а вероватно и много шире.
Европска рефлексна (интуитивна) логика да ако нешто шкрипи у популарности, само треба да се подмаже маркетингом, у Србији већ двадесетак година не важи! Још у раним годинама Милошевићевог медијског мрака, ово друштво је прележало велике медијске богиње. Годинама овде више нико никога не слуша, и више нико никоме не верује, поготово не политичарима, новинарима, судијама, лекарима...!
Србија је толико подељено друштво, да еврофанатици живе потпуно одвојено од оних других и немају никаквих контакта са њима. Они једино по зидним графитима знају да простор деле са некима који "не заслужују да се уопште сврставају у људски род"! Еврофанатици гледају Б92, слушају Слободну Европу, и читају неке латиничке новине, а згражавају се примитивизмом "свих оних који нису исти као они"!
Они други једноставно кад негде прочитају, или чују за Европску унију, поцепају новине, промене канал, често га избришу из списка програма, а најчешће једноставно седну за рачунар и претраже интернет по неком еуроскептичном појму!
Нико од њих лично не познаје Еурофанатике и сматра да су то само никоговићи који би државу, родитеље па и своју децу продали за шаку папирића са звездицама.
Дакле влада потпуна дехуманизација "оних других"!
Свака пропагандна о Европској унији (било за, или против, ако тако нешто и постоји) данас у Србији има само ратнохушкачки смисао јер је поларизација већ екстремна и евиденто доведена до тога да приступни пут Србије ка Европској унији води у олују насиља, вероватно до сада невиђеног на овим просторима.
Новинари водите рачуна, сувише нам се смањио број да би неко смео да покрене још једно ауторазарање! А даље разарање Србије је евиденто циљ "тих" што би да капну још који папирић са звездицама у новчанике масовних убица које штеде на муницији и овај народ (а што да не и друге народе) убијају маркетингом!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi