Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RRA zabranila skrivenu kameru s Dačićem
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 02. 2013.

Izvor: Fonet, Mondo

RRA zabranila skrivenu kameru s Dačićem

Savet Republičke radiodifuzne agencije preporučio svim emiterima da se "uzdrže" od emitovanja emisije "Nemoguća misija" u kojoj je učesnik bio premijer Ivica Dačić. Stručnjaci: Potpuni promašaj Dačićevog PR tima.

 

Dačića je u skrivenoj kameri intervjuisala manekenka Branka Knežević koja je bila u kratkoj suknji i, po navodima medija, nije imala donji veš, a kamera je zabeležila Dačićeve poglede i osmehe.

Snimak je objavljen na mnogim internet sajtovima.

"Savet preporučuje svim emiterima da se uzdrže od emitovanja ovog, ali i svih sličnih sadržaja koji svojom estetikom i etikom ne ispunjavaju elementarne uslove da budu emitovani: vređaju dostojanstvo ličnosti, ugrožavaju pravo na privatnost, ne vode računa o zastiti dece i maloletnika", navodi se u saopštenju RRA, objavljenom na internet sajtu Agencije.

Inače, Ivica Dačić pokrenuo je postupak kažnjavanja odgovornih zbog propusta koji su doveli do toga da premijer bude žrtva neukusne skrivene kamere.

"Premijer nije bio bezbednosno ugrožen", kaže autor emisije.

Kako je za "Blic" izjavio Ivica Tončev, specijalni savetnik premijera za nacionalnu bezbednost, premijer Dačić nije dao dozvolu da se emituje taj sporni snimak.

Savet RRA je upozorio da bi emitovanje takvih sadržaja bilo suprotno Zakonu o radiodifuziji i Kodeksu o ponašanju emitera, što kao posledicu ima pokretanje postupaka za izricanje mera emiterima.

"Savet ocekuje da će zakonom koji će uskoro biti usvojen i zameniti sadasnji Zakon o radiodifuziji dobiti ovlašćenja da u ovakvim situacijama brže i efikasnije reaguje", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da Savet retko ima priliku da reaguje pre nego što neki program bude emitovan jer ne postoji zakonska obaveza emitera da bilo koji programski sadržaj dostave na uvid RRA pre emitovanja.

"U ovom slučaju, pre svega sa interneta i iz štampanih medija Savet je upoznat sa jednim delom sadržaja i načinom na koji je pomenuta emisija snimljena, pa je zahvaljujući tim saznanjima i podacima na svojoj današnjoj sednici doneo zaključak da preporuči emiterima da se uzdrže od emitovanja 'Nemoguće misije'", navodi se u saopštenju.

A produkcija "Nemoguća misija" saopštila je da neće emitovati spornu emisiju.

"Veoma smo neprijatno iznenađeni izjavom savetnika za nacionalnu bezbednost premijera Ivice Tončeva da je epizoda skrivene kamere u kojoj je učestvovao Dačić, uperena ka narušavanju ugleda države. Ideja i sama forma naše emisije nikada nije imala ulogu da nekoga ismeva, a posebno da naruši ugled države što se nije desilo ni u ovom konkretnom slučaju", piše u saopštenju objavljenom na Fejsbuk profilu produkcije.

Predsednik Društva Srbije za odnose s javnošću Ivan Jakšić ocenio je danas da premijer Srbije Ivica Dačić nema dobar PR tim ili uopšte nema tim koji se brine o njegovoj komunikaciji s javnošću i upravlja njegovim imidžom.

To je profesionalni zaključak koji proističe iz "skandalozne situacije" sa skrivenom kamerom.

Prema oceni Jakšića, "ovaj primer je dobra potvrda važnosti i značaja struke odnosa s javnošću i strateškog upravljanja reputacijom".

"Utisak je da se premijer očigledno samouveren i, rekao bih, uljuljkan u svoje neminovno veliko političko iskustvo i zavidne PR sposobnosti, nestrateški i neplanski odnosi prema komunikaciji sa medijima, koja direktno utiče na njegov imidž, a po funkciji i na imidž cele Vlade, ali i države", ukazao je Jakšić.

On je napomenuo da je Dačićev PR tim, u konkretnom slučaju, trebalo da prekine snimanje kada je došlo do neprikladnih momenata.

U krajnjem slučaju, po završetku i otkrivanju da je u pitanju skrivena kamera, ukazao je Jakšić, PR tim je imao mogućnost da zahteva zabranu emitovanja programa ovakvog skandaloznog i primitivnog degradirajućeg sadržaja.

Ni do čega od ovog nije došlo, prema mišljenju Jakšića, "verovatno zbog procene da može da donese i političke poene određene javnosti, zanemarujući da će više odneti".

Jakšić ne želi da veruje u scenario da je ovo realizovano u saradnji sa premijerom ili njegovim PR timom i "odglumljeno" u cilju kreiranja nekog publiciteta ili ciljanog imidža.

Ako je tako, onda je to urađeno potpuno amaterski i nesvrsishodno, napomenuo je Jakšić i ceo slučaj označio kao totalnu degradaciju i novinarstva i medija i političke scene.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

01.02.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 13:01

glupost

Koja glupost....zašto bi bilo zabranjeno

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi