Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Stvarno nije vreme za ćutanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 01. 2013.

Izvor: Novi Magazin

Stvarno nije vreme za ćutanje

Kraj prošle i početak ove sedmice protekli su u znaku medija. Najavljeno je usvajanje seta medijskih zakona do 31. marta i povlačenje države iz medija, formirana je državna Komisija za ispitivanje nerešenih ubistava novinara, a na javnom slušanju u Narodnoj skupštini Srbije “Medijske slobode - nije vreme za ćutanje”, upriličenom zbog pravljenja spiskova nepodobnih medija i sve izraženije tabloidizacije srpskog novinarstva, jasno se videlo ko je gde i zašto nije vreme za ćutanje, iako ni sami mediji nisu posebnu pažnju posvetili temi o sebi.

 

 

Vukašin Obradović

Srpsko društvo moglo bi da potone u atmosferu poput one 90-ih kada su zbog drugačijeg mišljenja ljudi bili izlagani javnom linču, a novinari čak i ubijani.

Bratislav Petković

Nova vlast ne utiče na medije, već bi se moglo reći da je pod svakodnevnom oštricom medijske kritike, ali neće gušiti slobodu medija. Zadatak Vlade je da normativnim sredstvima ograniči uticaj moćnika kojima objektivno informisanje nije ni na kraj pameti.

Riza Haljimi

Javni servis Srbije nema ni minut programa na albanskom jeziku, a iz Preševa, Medveđe i Bujanovca izveštava instruisano, sa pretpostavljenim konturama i senzacionalistički.

Veran Matić

Srbija bi uskoro mogla da ostane bez 50 odsto medija i to ne samo u unutrašnjosti, već i u Beogradu zbog loše ekonomske situacije.

Dragana Solomon

U porastu je broj etnički motivisanih napada kojima se podstiču mržnja i nasilje. Neko ko se ne slaže sa ovim ljudima smatra da mu je argument u tome što se njihovo mišljenje stavlja u kontekst nacionalnog porekla.

Rodoljub Šabić

Ne možemo očekivati objektivne, poštene i korektne medije koji su u funkciji onoga što bi trebalo da bude prioritet, ako nismo u stanju da obezbedimo informaciju građanima ove zemlje ko je zapravo iza medija.

Ljiljana Smajlović

U Kuriru je sve ostao isto. Nisu došli novi ljudi, niti se promenila uređivačka politika. Promenile su se prilike na političkoj sceni.

Borko Stefanović

Medijske slobode ne mogu da budu paravan za iznošenje laži. UNS ne sme da ne reaguje. Novinarska udruženja moraju da rade na kodeksu i prihvatanju odgovornosti.

Saša Janković

Glavni problem je relativizacija slobode izražavanja iza koje se zaklanjaju svakakve vrste uvreda i neistina.

Zoran Ostojić

Potrebno je podići profesionalni nivo medija, a to mogu samo medijska udruženja razlučivanjem ko su propagandisti, a ko novinari. Sve dok se to ne uradi novac će i dalje uticati na medijsku sliku Srbije koja je već iznedrila jednu novu pojavu, a to je „politički tabloid“.

Vesna Marjanović

Sloboda izražavanja često je u konfliktu sa pravom na privatnost, na dostojanstvo ličnosti i na ugled, kao i sa potrebom društva da zaštiti poredak i moralne i etičke vrednosti. 


Komentari (1)

ostavi komentar
čet

31.01.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 14:18

Nacin spasa radiodifuznih organizacija

U pravu je Veran Matić kad kaze: "Srbija bi uskoro mogla da ostane bez 50 odsto medija i to ne samo u unutrašnjosti, već i u Beogradu zbog loše ekonomske situacije."

Da Srbija ne bi ostala bez 50 odsto medija zbog lose finansijske i ekonomske situacije, mislim da bi drzava trebalo privremeno da se odrekne naknada za emitovanje programa (RRA) i naknada za koriscenje radio-frekvencija (RATEL), koje su uvedene Zakonom o radiodifuziji (2002) i Zakonom o telekomunikacijama (2003).

Pa i Radiodifuzna ustanova Srbije (RTS) se spasava od propasti tako sto se 31. decembra 2010.godine pismeno odrekla prava na koriscenje dodeljenih radio-frekvencija i, verovatno, obaveze placanja naknade za njihovo koriscenje.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi