Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Branka Prpa: Politički cirkus oko nerasvetljenih ubistava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 01. 2013.

Izvor: RTV

Branka Prpa: Politički cirkus oko nerasvetljenih ubistava

Istraga o ubistvu Slavka Ćuruvije je završena 2007. godine i sve što je trebalo učiniti je da tužilaštvo podigne optužnicu, a ne da se sada formira nekakva komisija koja će to "alternativnom metodom", ponovo istraživati-izjavila je za Radio - televiziju Vojvodine Branka Prpa, supruga vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina", ubijenog 1999. godine.

Formiranje komisije za rasvetljavanje nerazjašnjenih ubistava novinara u Srbiji, na čijem je čelu Veran Matić, glavni i odgovorni urednik B92, Prpa ocenjuje kao "populističku predstavu i cirkus, koja vređa mrtve ljude".

"Ne znam koja su božanska svojstva te komisije koja treba da razmatra dokaze pošto, očigledno, tužilaštvo nema tu sposobnost, da razmatra te iste dokaze", izjavila je Prpa u emisiji "1 na 1".

Ona smatra da je za vreme vlasti Borisa Tadića izostala politička volja da se taj proces pravno okonča i da "njih treba pitati zašto to nije bilo u njihovom interesu".

"Sada imamo političku volju koja se pretvara u cirkus", ocenila je Prpa, navodeći da je "nosilac političke volje" za rasvetljavanjem ubistava novinara, Aleksandar Vučić, bio ministar informisanja u čije je vreme Slavko Ćuruvija bio najoštrije kažnjavan i proganjan.

"To je puter na njegovoj glavi. Možda on hoće da sebe od toga emancipuje, ali pošto je pravnik neka koristi sredstva koje predviđaju zakoni ove zemlje," izjavila je Prpa.

Komentarišući spekulacije da bi bivši šef Državne bezbednosti Srbije, Rade Marković, koji robija višegodišnju kaznu, mogao biti svedok-saradnik u rasvetljavanju mnogih zločina, pa i ubistva Ćuruvije, Prpa ocenjuje kao "blasfemične".

"Ne može Marković koji je bio na čelu te službe da bude čovek-saradnik. To je blasfemično. Šta će da otkrije? Da je Slobodan Milošević odgovoran? Posle 14 godina?!"

Prpa je izjavila da, čak iako joj bude ponuđeno učešće u komisiji za istraživanje nerasvetljenih ubistava novinara neće prihvatiti, jer je sarađivala sa svim istražnim, sudskim i policijskim organima, ali da neće sarađivati sa nekom institucijom koja treba da bude "supstitucija tužilaštva" i koja će "alternativnom koncepcijom" ponovo da istražuje slučaj.

"To je banalizacija cele priče i to, prosto, nije dopustivo", izjavila je Prpa.

Gostovanje Prpe u emisiji "1 na 1" možete pogledati ovde.

Manipulacija

Prpa smatra da je formiranje komisije za rasvetljavanje ubistva novinara manipulacija "zato što vlast proglašava državu kao nemoćnu da to rasvetli i rehabilituje je."

"Imamo vrlo definisane izjave o borbi protiv korupcije, vrlo definisane izjave o borbi protiv kriminala i, odjednom, kad dođemo do slučajeva ubistava, koja su već jako stara, imamo nemoć države koja najednom pravi nešto što, mislim da ne postoji u praksi ni jedne pravne države", izjavila je Prpa.

Komentarišući uključivanje novinara u ovu komisiju  supruga ubijenog Ćuruvije je upitala da li to znači da  "ako neko ubije mehaničara onda se skupe predstavnici državnih organa, ali se pozovu i automehaničari, pa oni svi zajedno razmatraju dokaze i analiziraju gde je zapelo zašto se ubistvo jednog mehaničara ne može da reši."

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi