Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Komisija ispituje i pogibiju radnika RTS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 01. 2013.

Autor: Natalija Živanović Izvor: Blic

Komisija ispituje i pogibiju radnika RTS-a

Komisija za razmatranje činjenica do kojih se došlo u istragama koje su vođene povodom ubistava novinara predložiće Vladi Srbije proširenje svog mandata i na istragu u vezi sa ubistvom radnika RTS-a tokom bombardovanja 1999. godine, odlučeno je na prvoj sednici te komisije.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je i naložio formiranje komisije, istakao je na jučerašnjem sastanku važnost saradnje novinara sa predstavnicima MUP-a i bezbednosnih službi “u cilju sprovođenja kontrole nad istragama” i naložio potpunu otvorenost i dostupnost arhivama.

Ovo je od životnog značaja za opstanak vladavine prava. Novine su bile pune napisa o ubistvima, ali do optužnice nikada nismo stigli. Zločinci moraju da odgovaraju - naglasio je Vučić. Veran Matić, direktor Televizije B92, istakao je da će na svim nivoima postojati problem sa etikom ako ubistva novinara ne budu rešena i naglasio da će nastojati da rad Komisije bude nezavisan u odnosu na organe vlasti.

Razotkrivanjem ovih slučajeva službe bezbednosti bi skinule sa sebe teret nečinjenja ili neuspeha u svom poslu, a društvo bi dobilo na jačanju institucija pravne države i vraćanja poverenja u institucije sistema - ocenio je on.

Matić je naglasio da je obaveza svih članova komisije da udruže snage i ostvare te ciljeve, a svi podaci će biti prikupljeni na jedno mesto da bi se moglo utvrditi gde je došlo do propusta i sve će to biti dostupno javnosti.

Vlada Srbije formirala je komisiju prošle nedelje, a na njeno čelo postavljen je Veran Matić. Komisija je formirana da bi sagledala činjenice o istragama o ubistvima novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Radislave - Dade Vujasinović, čije ubice su do danas nepoznate. Tako je odlučeno da se na jednomesto objedini dokumentacija svih službi i organizacija, koje su na bilo koji način bile uključene u dosadašnje istrage o tim slučajevima. Komisija će tako imati potrebnu dokumentaciju za detaljnu analizu i moći će da utvrdili sve činjenice zbog kojih istrage nisu dovele do otkrivanja i kažnjavanja izvršilaca
i nalogodavaca.

Članovi komisije

Članovi komisije su, pored Verana Matića, predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović, Branislav Jovanović, novinar iz Jagodine, predstavnici policije Milorad Veljović, Rodoljub Milović i Slaviša Softić, kao i Željko Rašeta, Ivica Petrović i Nebojša Vujičić iz Bezbednosno-informativne agencije.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi