Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vučić naložio potpunu dostupnost arhivama: Ubice novinara moraju da odgovaraju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 01. 2013.

Izvor: Tanjug

Vučić naložio potpunu dostupnost arhivama: Ubice novinara moraju da odgovaraju

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je danas, na prvom sastanku Komisije za razmatranje činjenica u istragama o ubistvima novinara u Srbiji, da zločinci moraju da odgovaraju i naložio potpunu dostupnost arhivama.

"Ovo je od životnog značaja za opstanak vladavine prava. Novine su bile pune napisa o ubistvima, ali do optužnice nikada nismo stigli. Niko nema pravo da vrši likvidacije po Srbiji. Zločinci moraju da odgovaraju", naglasio je Vučić na sastanku Komisije, na kojoj je doneta odluka da se Vladi predloži proširenje mandata na istragu u vezi sa ubistvom radnika RTS tokom bombardovanja.

Vučić je ukazao i na važnost saradnje novinara sa predstavnicima MUP-a i bezbednosnih službi u cilju sprovođenja kontrole nad istragama i naložio potpunu otvorenost i dostupnost arhivama.


Predsednik Komisije Veran Matić, direktor Televizije B92, rekao je da ćemo "na svim nivoima imati problem sa etikom, ako ubistva novinara ne budu rešena" i istakao da će nastojati da rad Komisije bude nezavisan u odnosu na organe vlasti.

 On dodaje da bi razotkrivanjem ovih slučajeva službe bezbednosti "skinule sa sebe teret nečinjenja ili neuspeha u svom poslu, a društvo bi dobilo na jačanju institucija pravne države i vraćanja poverenja u institucije sistema".


"Obaveza svih nas je da udružimo snage i ostvarimo ove ciljeve. Svi podaci će biti prikupljeni na jedno mesto da bismo mogli da utvrdimo gde je došlo do propusta i sve će to biti dostupno javnosti", dodao je Matić.


Na sednici Komisije donete su odluke i o objedinjavanju dokumentacije svih službi i organizacija, koje su na bilo koji način bile uključene u dosadašnje istrage o ovim slučajevima, na jedno mesto kako bi bili dostupni svim članovima Komisije.

Kako se navodi u saopštenju,  ova dokumentacija poslužiće za detaljnu analizu koju će napraviti Komisija kako bi se javnosti predstavili nalazi odgovarajućih institucija, kao i da bi se utvrdile sve činjenice zbog kojih istrage nisu rezultirale sudskim procesuiranjem izvršilaca i nalogodavaca.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi