Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Moraće da se dogovore
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 01. 2013.

Autor: Lidija Valtner Izvor: Danas

Moraće da se dogovore

Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine moraće da e dogovore o zajedničkom kandidatu za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije ili bi slučaj mogao da poprimi ozbiljnu političku dimenziju.

Kao je Danasu potvrđeno, UNS i NUNS su nedavno Skupštini Srbije poslali zasebne predloge kandidata za Odbor antikorupcijske Agencije - UNS svoju predsednicu Ljiljanu Smajlović, a NUNS svog potpredsednika Dragana Janjića.

Mesta u Odboru, u skladu sa Zakonom o Agenciji, ima samo za jednog predstavnika novinarskih udruženja.

Nino Brajović, generalni sekretar UNS, za Danas kaže da je ovo udruženje 17. decembra od Ministarstva pravde dobilo dopis u kojem se od njega traži da predloži kandidata, jer se kandidati predlažu tri meseca pre isteka mandata članu Odbora. Brajović veruje da će do dogovora doći, pri čemu navodi i da je „do sada u Odboru Agencije bio predstavnik NUNS, pa bi bilo prirodno da na red dođe UNS“.

Vukašin Obradović, predsednik NUNS, za naš list navodi da Ministarstvo pravde uopšte nije obavestilo ovo udruženje o potrebi predlaganja kandidata.

„Kada smo čuli da je UNS predložio gospođu Smajlović, poslali smo protestno pismo Ministarstvu pravde zbog takvog ponašanja. Odgovor Ministarstva dobijamo 9. januara 2013. i onda, s obzirom na zakonsku obavezu da se kandidat bira dogovorom, mi pro forme kandidujemo gospodina Janjića“, objašnjava Obradović, ističući da će NUNS učiniti sve da do dogovora dođe.

I Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV, za Danas kaže da će ovo udruženje takođe insistirati na dogovoru i sa žaljenjem konstatuje da od Ministarstva nisu dobili nikakvo obaveštenje.

Zoran Stojiljković, predsednik Odbora Agencije, za Danas ukazuje da u Zakonu o Agenciji postoji pravna praznina, jer se ne predviđa situaciju da udruženja nisu usaglašena.

„Apelujem na novinare da se dogovore, jer je već 12 sati i jedan minut. Ako do toga ne dođe, možemo doći u situaciju da Predsedništvo Narodne skupštine stavi oba predloga na glasanje u plenumu, što će dovesti do preglasavanja među poslanicima i strankama, ili će Predsedništvo odbiti da se izjašnjava dok se ne nađe zajedničko rešenje. Ako se novinari ne dogovore izbor tog kandidata može dobiti politički podtekst, što je veoma loše“, upozorava Stojiljković i navodi da bi UNS, NUNS i NDNV među sobom trebalo da utvrde proceduru za ubuduće. Bojan Đurić, poslanik LDP, za Danas navodi da je Zakon o Agenciji „neumoljiv - jedini predlog o kome Skupština Srbije može da glasa mora da bude rezultat saglasnosti udruženja“.

„Sve drugo bi bilo preglasavanje ili silovanje zakona, koje je loše iz mnogo razloga, i za novinare i za poziciju Skupštine. Udruženja moraju da nađu način da se usaglase. Vlast tu ne bi trebalo da suflira ili navija“, naglašava Đurić.

Ko predlaže članove Odbora

Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, Odbor ove institucije ima devet članova koje bira Narodna skupština i to na predlog skupštinskog Administrativnog odbora, Vlade Srbije, predsednika Republike, Vrhovnog kasacionog suda, Državne revizorske institucije, zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja (njihovim dogovorom), Socijalno-ekonomskog saveta i novinarskih udruženja (dogovorom).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi