Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Otvoreno pismo Skype-u: Kažite nam ko nas prisluškuje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 01. 2013.

Izvor: www.informacija.rs

Otvoreno pismo Skype-u: Kažite nam ko nas prisluškuje

Grupa internet aktivista, novinara i organizacija koje se bave privatnošću korisnika na internetu, uputila je otvoreno pismo Microsoft-u, pozivajući kompaniju da objavi podatke o tome kada je, zašto i kome predavala informacije o korisnicima Skype-a i njihovoj komunikaciji.

Potpisnici pisma, 45 organizacija i više od 60 pojedinaca, smatraju da bi Microsoft i Skype trebalo da započnu sa praksom redovnog objavljivanja izveštaja o transparentnosti i da objave informacije o tome da li je je bilo presretanja razgovora korisnika Skype-a, kao i kakva je pozicija kompanija kada je reč o američkim zakonima o prisluškivanju. Grupa je dovela u pitanje izjave o tajnosti komunikacije korisnika Skype-a koje dolaze iz Microsoft-a, ističući da one deluju nejasno i zbunjujuće, zbog čega se bezbednost i privatnost Skype platforme dovode u pitanje.

Skype koji ima više od 600 miliona korisnika širom sveta je jedna od najvećih telekomunikacijskih kompanija u svetu. Mnogi korisnici se oslanjaju na Skype upravo zbog bezbedne komunikacije, bilo da je reč o aktivistima koji deluju u državama sa autoritativnim režimima, novinarima koji preko Skype-a komuniciraju sa svojim poverljivim izvorima, ili korisnicima koji žele poverljivi razgovor sa svojim poslovnim partnerima, članovima porodice ili prijateljima, kaže se u pismu koje je upućeno Microsoft-u.

Na žalost, izjave o poverljivosti komunikacije korisnika Skype-a su zbunjujuće i nejasne, a naročito one koje se odnose na to da li i u kojim okolnostima vlasti ili neko drugi imaju pristup podacima korisnika i njihovoj komunikaciji.

Potpisnici otvorenog pisma kažu da razumeju poziciju Skype-a koja je promenjena kada je Microsoft kupio kompaniju. Iako je Skype osnovan u Evropi, činjenica da je novi vlasnik američka kompanija Microsoft mogla je promeniti poziciju servisa koji se možda mora povinovati drugačijim zahtevima za prisluškivanje korisnika i predaju njihovih podataka.

Microsoft i Skype odbijaju da odgovore na pitanja o tome koji se podaci korisnika servisa čuvaju, da li se takvi podaci predaju vlastima na zahtev, kao i da li se razgovori na Skype-u mogu presretati.

Grupa potpisnika traži od Skype-a da započne sa praksom objavljivanja izveštaja o transparentnosti koju imaju druge velike internet kompanije kao što su Twitter i Google, koji je ove nedelje u svom najnovijem šestomesečnom izveštaju o transparentnosti objavio da je broj zahteva vlasti za podacima korisnika servisa kompanije porastao za 70% za samo tri godine koliko Google objavljuje ovakve izveštaje.

Microsoft je kupio Skype 2011. godine za 8,5 milijardi dolara, a nedavno je iz kompanije stigla najava da će Windows Live Messenger 15. marta prestati sa radom, kao i poziv korisnicima tog servisa da pređu na Skype, što je izazvalo još veći pritisak na Microsoft da objavi podatke o praksi vezanoj za bezbednost i privatnost korisnika Skype-a.

Portparol Microsoft-a je upitan da prokomentariše pismo, rekao da u kompaniji razmatraju ove zahteve.

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

26.01.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 20:28

Posebne zakonske odredbe za posebne mere

U SAD intercepcija informacija u telefonskim i drugim elektronskim komunikacijama ostvarenim putem starih mreza sa komutacijom kola i novih mreza sa komutacijim paketa podataka (tj. Interneta) nije regulisana odredbama Zakona o komunikacijama, vec posebnim zakonskim odredbama:
http://www.law.cornell.edu/uscode/text/18/part-I/chapter-119.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi