Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTV najavio tužbu protiv Pečata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 01. 2013.

Izvor: Politika

RTV najavio tužbu protiv Pečata

Radio-televizija Vojvodine (RTV) najavila je juče da će podneti tužbu protiv beogradskog nedeljnika „Pečat” zbog širenja govora mržnje protiv pokrajinskog javnog servisa. U tekstu „Di su naši novci” autora Miodraga Zarkovića tvrdi se da su u rukovodstvu RTV-a „antisrpski jurišnici i osvedočeni srbomrsci”, a uz tu i druge uvrede tekst obiluje klevetama i fabrikovanim informacijama na račun autora i menadžmenta RTV-a, kao i predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinka Gruhonjića”, ukazao je RTV.

RTV je dodao da „šovinistički mrak” iz devedesetih godina ilustruje sledeći deo teksta: „Na osnovu uvida u nacionalnu pripadnost većine rukovodilaca, od kojih su neki pomenuti u tekstu, ali i na osnovu uvida u program novosadske TV, teško je izbeći zaključak da iza tog zločina stoji razgoropađeni hrvatski lobi”.

Pokrajinski javni servis upozorio je državne vlasti da takve kvalifikacije mogu ozbiljno da ugroze njegov rad, ali i bezbednost zaposlenih zato što se „ponovo prebrojavaju nacionalna krvna zrnca novinara, kao kada je na čelu Televizije Novi Sad bio sadašnji direktor i glavni urednik ’Pečata’ Milorad Vučelić”. RTV je pozvao nadležne da odlučno zaustave ponovno širenje govora mržnje u Srbiji.

Sporno pisanje „Pečata” kritikovala su oba novinarska udruženja – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS), ukazujući da se u njemu propagira govor mržnje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi