Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Spor SOS kanala i RATELA širi se van sudnice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 01. 2013.

Autor: A. Apostolovski Izvor: Politika

Spor SOS kanala i RATELA širi se van sudnice

Vlasnik SOS kanala Dragiša Kovačević optužio za samovolju direktora Ratela Milana Jankovića koji tvrdi da je reč o pritisku na sud. Spor između SOS kanala i Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratel), koji je ušao u petu godinu, proširuje se i van prostorija sudnice, pošto je vlasnik i glavni i odgovorni urednik SOS kanala, Dragiša Kovačević, optužio direktora tog regulatornog tela Milana Jankovića za „brojne malverzacije u poslovanju”.

Kovačević tvrdi da je iz najbližeg Jankovićevog okruženja dobio dokumenta i ugovore, koji ukazuju na, kako kaže vlasnik SOS kanala, „samovolju direktora Jankovića”.

– U redakciju SOS kanala stiglo je pismo potpisano sa „zaposleni u Ratelu” sa originalnom dokumentacijom o raznim zloupotrebama u ovoj agenciji. Deluje neverovatno da je direktor Janković od januara do decembra 2012.godine obišao gotovo ceo svet. Iz putnih naloga koji su nam dostavljeni vide se relacije, ali i skupi hoteli u kojima je boravio. Od Barselone, preko Kana, Ženeve, Bukurešta, Pekinga, Ženšena, Stokholma, Tirane, Beča, Brisela do Dubaija, gde je bio čak dva puta – navodi Kovačević.

Međutim, Janković odgovara da je Srbija članica Međunarodne unije za telekomunikacije, a Ratel je član Tela evropskih regulatora za elektronske komunikacije sa statusom posmatrača i da intenzivno sarađuje i sa regulatornim telima u Evropskoj uniji i u okruženju.

– Predstavnici Ratela su u okviru delegacije Srbije učestvovali u radu Svetske konferencije o međunarodnim telekomunikacijama, koja je u organizaciji Međunarodne unije za telekomunikacije održana od 3. do 14. decembra 2012. u Dubaiju. Plan službenih putovanja na koja predstavnici Ratela idu po pozivu takođe se donosi u okviru finansijskog plana na koji saglasnost daje vlada – napominje direktor Ratela, podsećajući da su SOS kanal i Ratel strane u sporu koji se vodi pred Privrednim sudom u Beogradu.

Reč je o tužbi SOS kanala u kojoj se od Ratela zahteva nadoknada štete višemilionske vrednosti. Janković kaže i da je SOS kanal u trenutku kad je, nakon izvođenja dokaza tokom 14 ročišta, za kraj januara zakazano sledeće ročište, od Ratela zahtevao dokumentaciju koja „nije predmet sudskog spora”, što on tumači kao pritisak na pravosudne organe fabrikovanjem afere u javnosti.

Kovačević, s druge strane, ukazuje da on ne vrši nikakav pritisak na sud, jer nikada nije govorio o sporu u javnosti, već o tome kako funkcioniše Ratel i kako se troši državni novac.

– Iako spor traje od 2008. godine, tek krajem 2012. došli smo do saznanja da Upravni odbor Ratela nikada nije raspravljao o problemu SOS kanala, da je odluku da se ne zameni neispravni kanal i da se spor reši dogovorom doneo Milan Janković, tada izvršni direktor Agencije, bez znanja i saglasnosti Upravnog odbora Ratela – kaže Kovačević.

Janković, koji je postao generalni direktor 2010. godine, opet, tvrdi drugačije: da je o problemima SOS kanala i Ratela odluke donosio Upravni odbor.

Još jedna tema je predmet spora van sudnice: dok Kovačević kaže da je Ratel iznajmio zgradu u Višnjićevoj 8 bez konkursa i s višom cenom u odnosu na prethodni petogodišnji period, što znači da će najam ove luksuzne zgrade do 2016.godine državu koštati oko 6,5 miliona evra, Janković tvrdi da je postupa iznajmljivanja realizovan u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

– Zakup zgrade u Višnjićevoj 8 predstavljao je najpovoljnije rešenje. Ukupan iznos do sada plaćenog zakupa je oko četiri miliona evra i predstavlja manje od 10 odsto od sredstava koja je Ratel u istom periodu uplatio u budžet Srbije.
Zakup zgrade je uključen u finansijski plan na koji saglasnost daje Vlada – precizira Janković.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

21.01.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 11:41

Poslovni globtroter

Tacne su reci direktora RATEL-a Milana Jankovica. Naime, prema clanu 8. Zakona o elektronskim komunikacijama, Agencija, u skladu sa zakonom:
1) donosi podzakonske akte;
2) odlučuje o pravima i obavezama operatora i korisnika;
3) sarađuje sa organima i organizacijama nadležnim za oblast radiodifuzije, zaštite konkurencije, zaštite potrošača, zaštite podataka o ličnosti i drugim organima i organizacijama po pitanjima značajnim za oblast elektronskih komunikacija;
4) sarađuje sa nadležnim regulatornim i stručnim telima država članica Evropske unije i drugih država radi usaglašavanja prakse primene propisa iz oblasti elektronskih komunikacija i podsticanja razvoja prekograničnih elektronskih komunikacionih mreža i usluga;
5) učestvuje u radu međunarodnih organizacija i institucija u oblasti elektronskih komunikacija u svojstvu nacionalnog regulatornog tela u oblasti elektronskih komunikacija;
6) obavlja druge poslove u skladu sa ovim zakonom.

Poslove iz stava 1. ovog člana Agencija obavlja kao poverene poslove, nepristrasno i javno.

Prema tome, obilazak gotovo celog sveta predstavnika, odnosno direktora RATEL-a je u skladu sa zakonom.

Nije, medjutim, direktor RATEL-a jedini globtroter u Srbiji. Bilo je, ima, i bice uvek takvih putnika u Srbiji.


Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi