Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Isplaćivao milione za hvalospeve o Beogradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 01. 2013.

Izvor: Kurir

Isplaćivao milione za hvalospeve o Beogradu

Gradska uprava Beograda, na čijem čelu je Dragan Đilas, od 2008. godine firmi „Advans prodakšn“ dala je 68,7 miliona dinara i tako joj obezbedila 85 odsto prihoda.

 

Istraživanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN) pokazalo je da je Grad na promotivne usluge do polovine 2012. godine potrošio 270 miliona dinara, a najveći deo izdvojen je za produkciju TV emisija koje promovišu rad gradske vlasti - 222 miliona dinara.

- Prihodi firme „Advans prodakšn“ su, prema podacima APR, od 2009. do 2011. bili 81,3 miliona dinara, što znači da je u poslovima sa Gradskom upravom ovo preduzeće ostvarilo 85 odsto prihoda.

„Advans“ je sklopio osam ugovora, i svi se odnose na snimanje dva TV serijala - „Oaza Beograd“ i „BG info“. Jedna epizoda „Oaze“ košta više od 600.000 dinara, a „BG infoa“ više od 300.000 dinara - navodi BIRN.

„Advans“ je osnovan krajem 2005. godine i ima samo pet zaposlenih. Dobit mu je 2008. bio 394.000 dinara, a 2011. čak 41,5 miliona dinara.

- Pošto Zakon o javnim nabavkama propisuje da za usluge produkcije radio i TV programa nije potrebna javna nabavka, većina ugovora je zaključena direktno.

Ovo u stvari znači da su nadležni u Gradskoj upravi bez ikakvih ograničenja mogli da biraju sa kojim preduzećem i po kojoj ceni će sklapati poslove - navodi BIRN.

Skoro svi serijali koje je platio Grad emituju se na televiziji Studio B, a snimaju ih privatne producentske kuće po scenariju gradske Službe za informisanje.

Osim finansiranja medijske produkcije, gradska vlast, kako ističe BIRN, izdvaja milione za reklamne kampanje, praćenje medijskog sadržaja i angažovanje pi-ar agencija.

„Advans“ ćuti

Slaviša Đokić, vlasnik „Advans prodakšna“, juče nije bio dostupan za komentar, a za BIRN je u novembru izjavio: „‘Oaza’ je za realizaciju vrlo zahtevna. Na primer, prati se proces kako od livade nastaje park.“

Ko je dobio najviše para

Advans prodakšn 68,7
B92 58
Infobiro 26
Frejm 20
Stoa 13,5
Pink 10,5
Meken 10,5
Doktor 6,5
Open majnd 5
RTS 3,5
*Iznosi su u milionima dinara

Grad bez komentara

Danka Novović, aktuelna direktorka Službe za informisanje, u više navrata odbila je zahteve BIRN za intervju, u kome bi objasnila detalje ugovora.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi