Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Šibice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 01. 2013.

Autor: M. Lovrić Izvor: NIN

Šibice

Popularnost novog filma o Džejmsu Bondu ne samo da ne jenjava, već zahvata, izgleda, i neprijatelje „zapadne kulture“.

SNP Naši oblepio je tokom vikenda Novi Sad i druge gradove Srbije plakatima kojima raskrinkava „strane agente finansirane od zapadnih obaveštajnih službi“. Na spisku „javnih agenata“ su Blic, B92, Fond za humanitarno pravo, Fondacija Egzit i drugi "uobičajeni osumnjičeni". Istovremeno, Naši su zapalili vojvođansku zastavu ispred novosadskih prostorija LSDV.

Onima koji se i dalje nadaju da Naše i njihove drugare od ovakvih performansa može odvratiti pravosuđe, odgovorila je Lena Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava, i sama „javni agent“.

Ona je u Danasu podsetila da Krivični zakonik pokriva samo uvredu simbola Srbije, ne i AP Vojvodine, te da će spaljivanje vojvođanske zastave verovatno završiti kao prekršaj protiv javnog reda i mira.

Dečak sa šibicama biće, dakle, osuđen kao za bezazlenu tuču u kafani, kada su učesnici suviše pijani da bi nekoga ozbiljno povredili, i izaći će iz zatvora nakon 15 dana kao novi nacionalni heroj. Što se, pak, spiska izdajnika tiče, Lena Petrović misli da njegovi autori mogu da odgovaraju samo za klevetu, za šta bi odgovarali i da su piljaru sa Futoške pijace rekli da krade na kantaru.

Stoga nije mnogo važno što je Vladimir Cvijan, predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, rekao da su „nastale nove okolnosti“ koje omogućuju novu inicijativu za ustavnosudsku zabranu SNP Naši, i što policija "proverava njihove aktivnosti". Važnije su druge „okolnosti i aktivnosti“, poput izjava Cvijanovog stranačkog kolege Radoslava Pavlovića, savetnika za kulturu predsednika Srbije, koji je Našima dao novu kutiju šibica tvrdnjom da su „Hrvati nastali na antisrpstvu“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi