Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminuo Miodrag Mališa Marović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 01. 2013.

Autor: R. D. Izvor: Politika

Preminuo Miodrag Mališa Marović

Poznati novinar, publicista i pisac Miodrag Mališa Marović preminuo je u 83. godini posle duže bolesti.

Marović je tokom studija na Novinarskodiplomatskoj školi u Beogradu, profesionalnu karijeru započeo u omladinskoj štampi i nastavio je u najvećim novinskim kućama. Sredinom šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka bio je stalni dopisnik Tanjuga i „Politike" iz Moskve. Bio je glavni urednik „Srednjoškolca", „Mladosti" i „Politike Ekspres".

U NIN-u, u kome je i završio stalni profesionalni rad, bio je urednik, putopisac i kolumnista. Za spoljnopolitičku kolumnu „Sa 45. paralele" dobio je novinarsku nagradu „Svetozar Marković".

U međunarodnoj javnosti važio je za jednog od najcenjenijih „kremljologa" - analitičara prilika u tadašnjem socijalističkom svetu.

Od 1978. godine živeo je i radio u Herceg Novom. Objavljivao je nedeljni spoljnopolitički komentar u „Pobjedi".

Objavio je 12 publicističkih dela. Bio je jedan od osnivača Socijaldemokratske partije Crne Gore, organizator i predsedavajući Osnivačkog kongresa, na kome je izabran za prvog predsednika Saveta SDP.

Bio je jedan je od osnivača i prvi predsednik Ekološkog društva „Boka" u Herceg Novom. Bio je član Helsinškog komiteta za ljudska prava Crne Gore, kao i član Fondacije „Sveti Petar Cetinjski".

Miodrag Mališa Marović biće sahranjen u Herceg Novom, u porodičnoj grobnici na

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi