Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Da kolege uvek budu kolege
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 01. 2013.

Autor: Žanka Stojanović Izvor: CEAS

Da kolege uvek budu kolege

Vlada Srbije najavila je da će uskoro osnovati komisiju za istraživanje ubistava novinara.

Porodice žrtava bombardovanja Televizije Srbije tim povodom  poziva Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegovu predsednicu Ljiljanu Smajlović, kao i Sindikat novinara Srbije (tzv. SINOS),  da  u skladu sa svojim ranjim proklamacijama  zatraže da se ta ista komisija pozabavi i istragom u slučaju žrtvovanja radnika Televizije Srbije 1999.

Te dve strukovne organizacije su 23. aprila 2012, na godišnjicu ubistva šesnaestoro radnika RTS-a, javno pozvale „novinarska udruženja i sindikate iz država članica NATO da u svojim zemljama traže nezavisne istrage“ zločina.

Evo sada prilike da sam UNS potkrepi svoj zahtev ličnim primerom i da, dakle, zatraži da se spomenuta komisija, u čiji će sastav (kako se najavljuje) ući i međunarodni ekspeti, takođe pozabavi zločinom na RTS-u.

To utoliko pre, jer UNS i gđa Smajlović izginule tehničare RTS-a već godinama neprekidno nazivaju „medijskim poslenicima“ i „kolegama“ (iako oni nikada nisu bili plaćeni propagandisti). A ako su oni „kolege“ onda kad se njihovu smrt treba iskoristiti u propagandne svrhe, zašto ne bi bili „kolege“ i sad kad se istražuje smrt novinara? Utoliko pre jer su i jednom i drugom slučaju naredbodavci bili isti.

Posao komisije biće uveliko olakšan i činjenicom da su porodice već prikupile obiman dokazni materijal, a da za ono što same nemaju precizno znaju gde se nalazi. Dosije Pravne uprave Ministarstva odbrane broj 466 iz 2001, na primer, nalazi se u arhivi Ministarstva odbrane.

Za porodice žrtava

Žanka Stojanović, učiteljica u penziji

Beograd, 6. januara 2013.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi