Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Cilj Vlade izlazak države iz medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 01. 2013.

Izvor: Pregled

Cilj Vlade izlazak države iz medija

Cilj Vlade Srbije je da država izađe iz medija, osim iz onih za koje bi to značilo propast, izjavio je agenciji Beta premijer Ivica Dačić, precizirajući da pre svega misli na Radio-televiziju Srbije (RTS) i državnu agenciju Tanjug. Premijer je objasnio da RTS nema naplatu od pretplate i da je Vlada svakog dana pod velikim pritiscima - s jedne strane RTS-a, a sa druge medijskih udruženja koja bi htela da se pronađe najbolje rešenje kojim se država neće vratiti u medije.

 

„Mi smo spremni da pomognemo i da razmotrimo da li će ostati pretplata ili ne. Postoje radne grupe koje se bave time da se nađu najbolja rešenja jer ovo je situacija krize. Mislim da bi bile velike i teške posledice ako bi RTS bankrotirao. To nijedna država na svetu ne bi dozvolila“, kazao je Dačić.

On je istakao da Vladi nije interes da mediji budu njeni članovi.

„Nama nije interes da mediji bespogovorno izvršavaju nečije naredbe ili da prave kult ličnostibilo koga od nas. Ovde je važno ustanoviti pravila igre koja će važiti za sve“, rekao je Dačić.

Premijer je kazao da u medijima, kao i u svemu ostalom u državi, postoje veliki problemi, pre svega finansijski.

„To dovodi do toga da, jureći tiraž, neki zanemare i osnovna pravila novinarske profesije, tako da nije dobro da se u medijima objavljuju priče o mogućim hapšenjima, zato što to sa policijskog aspekta nije korisno“, rekao je Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova.

Prema njegovim rečima, postoji i kriza vlasništva u medijima koja se sastoji u tome da svi, iako se formalno zalažu za slobodu medija, žele da imaju uticaj i da putem sakrivenog vlasništva utiču na uređivačku koncepciju i pisanje određenih listova. 



Komentari (3)

ostavi komentar
čet

10.01.

2013.

vanda krajinovic [neregistrovani] u 17:22

vkrajin@gmail.com (nije za objavljivanje)

Imali nase udruzenje teorijsku sekciju? Ko bi mogao da odrzi predavanje o tome sta su svetu termini : javni radiodifuzni standardi, a sta znaci pojam National Broadcasting Authority? Rec broadcasting sada podrazumeva mnogo vise od samo radio i televizijskog novinarstva. Rec "javno" podrazumeva citavu istoriju svih medija u jednoj drzavi onako kako su evoluirali. Gde su odgovorni za upotrebu ove terminologije u Srbiji? Zar oni nemaju duznost da javnosti objasnjavaju bez ikakve ironije ono sto se zbiva? Ko zahteva promene i kakve? Pre svega od cega? A ne ovakvim nesuvislim konstrukcijama kao syo su "ulazci i izlasci" iz medija. Za pocetak bi morala da se objasni zakonska regulativa na osnovu koje mediji postoje u upotrebi i njen odnos sa drzavom...

Odgovori
sre

09.01.

2013.

vanda krajinovic [neregistrovani] u 22:51

da li je moguce?

Posle toliko otvorenih fakulteta sa nekakvim medijskim studijama, pored tolikih doktorata na politologijama, posle ovolikog broja izdanja o medijima a u nedostatku prevoda reci broadcasting jos uvek u Srbiji, posle toliko komisija i grupa za predloge o zakonimoa o informisanju i komuniciranju, nigde nekoga da objasni kako se odrzava tzv "nezavisnost" nacionalnih televizija u svetu!?

Odgovori
uto

08.01.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 10:53

Nema i jare i pare

S jedne strane, svi zele da drzava izidje iz medija. S druge strane, svi zele da se nadju na drzavnim jaslama (budzetu). Kom carstvu se privoleti, slobodi ili drzavnoj kontroli, pitanje je sad?!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi