Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  EU traži povlačenje države
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 12. 2012.

Autor: Biljana Ljubisavljević Izvor: Pregled

EU traži povlačenje države

Uprkos tome što je Medijskom strategijom usvojenom pre nešto više od godinu dana predviđeno postojanje regionalnih javnih servisa, njih u Srbiji verovatno neće biti, rečeno je na skupu pod nazivom „Medijska reforma u Srbiji“ održanom u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu.

 

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Dragan Kolarević istakao je da će sudbinu regionalnih javnih servisa odrediti Zakon o javnom informisanju koji će se naći u javnoj raspravi u drugoj polovini narednog meseca.

"Na zakonu se još radi, ali su visoki zvaničnici naše države i Evropske unije najavili da će se naša država povući iz medija u roku od dve godine. Evropska unija traži povlačenje države kako bi svi mediji u Srbiji bili u ravnopravnom položaju", rekao je.

Kolarević je istakao da primena Zakona o javnom informisanju sigurno neće proći bez lomova i dodao da se intenzivno radi na definisanju načina na koji će funkcionisati lokalno informisanje.

„Finansiranje iz državne kase će verovatno biti preko tendera, na koje će moći da se jave svi mediji. Medijski javni servisi – RTS i RTV moraju da imaju drugačiji način finansiranja, a za njih još nismo našli odgovarajući model. Ovaj sadašnji sistem naplate TV preptlate ne funkcioniše i moraće da se pronađe novi“, rekao je Kolarević.

Prema njegovim rečima, procenat naplate TV pretplate spao je na svega 35 odsto, a procenjuje se da će naredne godine iznositi svega 25 odsto.

Kako je istakao Kolarević, trenutno se razmatra mogućnost da se TV pretplata plaća kvartalno kao jedna vrsta poreza na nekretnine.

On je podsetio da je jedan od uslova za dobijanje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji usvajanje strategije javnih glasila do 2016. godine i usvajanje zakona o javnom informisanju, o radiodifuziji, o svojinskoj trasformaciji TaNJuga i javnim servisima. Predstavnici televizijskih kuća iz Niša, Pirota i Vranja ocenili su da bi bez regionalnih javnih servisa građani Srbije južno od Beograda bili uskraćeni za objektivno i pravovremeno informisanje.

Direktor Niške televizije Boban Rajković istakao je da je postojanje većeg broja medija uslov za razvoj demokratskog društva. „U Nišu, međutim, sada postoje samo dve televizije pošto su ugašene TV Zona i TV5. Njihovo gašenje dokaz je da televizije u našoj zemlji ne mogu da se izdržavaju samo od svoje zarade. To je nemoguće ni Nišu koji ima 300.000 stanovnika, a kamoli u manjim gradovima“, rekao je.

Predstavnici Niške televizije podsetili su da je Radio-televizija Vojvodina medijski javni servis koji ima 1.700 zaposlenih i pokriva područje od oko dva miliona stanovnika, dok NTV, TV Kragujevac i TV Vranje, koje pretenduju da budu regionalni javni servisi, imaju samo 230 zaposlenih, a pokrivaju područje od oko tri miliona ljudi.

Direktor RTV Vranje Zoran Veličković izjavio je da Evropska unija nikada nije rekla da u našoj zemlji ne treba da postoje regionalni javni servisi. „Iza namere da se donesu zakoni koji ne dozvoljavaju formiranje regionalnih javnih servisa stoje ljudi iz UNS-a i NUNS-a, odnosno iz takozvane Medijske koalicije.

Mediji iz unutrašnjosti zemlje uskraćeni su za mogućnost da iznesu svoje argumente o neophodnosti postojanja regionalnih javnih servisa“, istakao je Veličković. Na skupu je takođe rečeno da sve evropske zemlje imaju regionalne javne servise, a da bi u Srbiji trebalo da ih bude šest.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

28.12.

2012.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 08:48

Dugotrajno medijsko studiranje

"Na zakonu se još radi, ali su visoki zvaničnici naše države i Evropske unije najavili da će se naša država povući iz medija u roku od dve godine. Evropska unija traži povlačenje države kako bi svi mediji u Srbiji bili u ravnopravnom položaju", rekao je Kolarevic.

G. Kolarevic bi u svakom slucaju trebalo da procita sta su pre neku godinu napisali vrhinski strucnjaci iz Evropske unije u tzv. Medijskoj studiji:
http://www.anem.rs/sr/medijskaScena/uFokusu/story/11191/TEKST+MEDIJSKE+STUDIJE.html

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi