Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Neće izvinjenje, traže zaštitu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 12. 2012.

Autor: Predrag Vujanac Izvor: Blic

Neće izvinjenje, traže zaštitu

Umesto izvinjenja, valjevski novinari traže konkretnu zaštitu i kažnjavanje odbornika i zamenika gradonačelnika iz redova vladajuće GG „Pobeda“, koji su ih na prekjučerašnjoj sednici Skupštine grada nazvali „ološem“ i onemogućili izveštavanje.

 

Čelnici „Pobede“, od kako su na vlasti, „istakli“ su se i pokušajem oduzimanja službenog vozila Apotekarske ustanove i pretnjama potencijalnim kupcima imovine firme „Gradac“ u stečaju.

Novinari kojima su podršku dala strukovna udruženja u pismu gradonačelniku, predsedniku Skupštine i državnom tužiocu, traže zaštitu integriteta ličnosti, profesije i prava na rad.

Tražimo od službenika ovog grada i države da jednu ugroženu grupu, nas novinare, ne progone i ne omogućavaju drugima da to rade. Zahtevamo da se poštuje naš status službenog lica i garantuje naša lična bezbednost. Očekujemo da vašim delima zaustavite zastrašujući trend i poštedite nas toplih reči i neispunjenih obećanja - stoji u otvorenom pismu novinara Valjeva. Sve parlamentarne stranke, uključujući i dve najveće vladajuće SPS i SNS, osudile su ponašanje odbornika „Pobede“.

Lider te GG Slobodan Gvozdenović poručio je da će svakog „ko mu skloni mikrofon sa govornice lično izbaciti napolje“, nakon čega mu se povicima „ološ, napolje“ pridružio Dragoljub Krstić, a ostali odbornici „Pobede“ u društvu svojih simpatizera koji su bez dozvole sedeli u skupštinskim klupama, potom su blokirali njen rad, preteći da nastavka sednice neće biti dok se „ološ“ ne izbaci.

Po saznanjima „Blica“, verbalni napad na novinare i dolazak na sednicu nekolicine neprijavljenih građana, mahom članova Udruženja boraca ratova od 1990, nisu bili slučajni. Naime, nakon usvajanja predloga budžeta Valjeva za sledeću godinu parlament je trebalo da raspravlja o kadrovskim rešenjima, među kojima je i zahtev naprednjaka za smenu Krstića sa mesta zamenika gradonačelnika.

S obzirom da su SPS i SNS, uz ostale manje stranke vlasti, postigli saglasnost o tome, „Pobedi” je bio potreban povod za prekid sednice, a demonstracija sile prema novinarima i uvođenje u salu nekolicine njihovih simpatizera bili su poruka ostalima u vladajućoj koaliciji da vide „s kim imaju posla“ - kaže naš izvor iz vladajuće koalicije.

U poslednjih pola godine od kako je lokalna vlast konstituisana, funkcioneri iz redova “Pobede” nekoliko puta su demonstrirali silu.

GG, koja je na majskim izborima osvojila osam mandata u Skupštini, članica vladajuće koalicije postala je tako što je na konstitutivnu sednicu, kao “sredstvo ubeđivanja” u salu uvela veći broj članova Udruženja boraca, od kojih je jedan dva puta u lice pljunuo lidera SNS dr Dobrivoja Grujičića.

Posle tog incidenta, naprednjaci su se “odobrovoljili” i “Pobedi” predali mesto zamenika gradonačelnika.

Po stupanju na tu funkciju, jedan od prvih poteza Dragoljuba Krstića bio je da, mimo bilo kakve odluke Skupštine i Gradskog veća, Apotekarskoj ustanovi naloži da preda službenu “škodu oktaviju”. Tek kada je UO apoteke zapretio tužbom zbog zloupotrebe službenog položaja, ključevi automobila su vraćeni.

Prašina zbog ove afere nije se još slegla, a Dragoljub Krstić i Slobodan Gvozdenović su javno u gradskoj kući zapretili da će “posebnim metodama” sprečiti aukcijsku prodaju imovine nekadašnje Fabrike vijaka “Gradac” u stečaju.

Njih dvojica tada su stečajnog upravnika “Gradca” i sudiju Privrednog suda koji vodi stečaj nazvali ološem, a posledica takvog nastupa bilo je odustajanje “kako ne bi imali problema sa lokalnim vlastima”, dva potencijala kupca propale fabrike.

ANEM: Apsolutno neprihvatljivo

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) juče je protestovala zbog incidenta u Skupštini Valjeva, kada su predstavnici vlasti vređali valjevske novinare. Apsolutno je neprihvatljivo da novinari budu izloženi pretnjama, uvredama, izbacivanju iz skupštinske sale, zbog svoje autonomne odluke da neka izlaganja ne snimaju tonski, saopšteno je iz ANEM-a.

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

26.12.

2012.

vojvoda [neregistrovani] u 14:05

neistine

koliko ste samo neistina napisali u ovom tekstu. S obzirom da zovete sebe novarima, trebali bi da znate da u svakoj prici uvek postoje 2 strane.

Odgovori
sre

26.12.

2012.

anonymous [neregistrovani] u 13:37

Bez pretpostavki

Ne može novinar (bez fakultetske diplome) da nagađa zbog čega je došlo do prekida sednice Skupštine grada Valjeva. Morao bi po pravilima novinarstva da pita sve strane, učesnike u incidentu, šta je razlog za prekid zasedanja. Drugo, ako i službenicima i funkcionerima domaće vaspitanje nalaže da ulaze i izlaze iz sale tek pri izmeni dva govornika, a ne u toku njihovog obraćanja, morala bi to da zna i dotična novinarka (bez fakultetske diplome). Toliko bar elementarnp vaspitanje nalaže. A zašto je nazvana ološem...to je za dužu priču, koja verovatno na ovim stranicama ne bi ni bila objavljena. Nisu valjevski novinari baš toliko nezaštićeni, baš toliko ugroženi i baš toliko napadani.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi