Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zaplenom opreme protiv pirata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 11. 2012.

Izvor: Pregled, Tanjug

Zaplenom opreme protiv pirata

Najbolji način za sprečavanje nelegalnog emitovanja radio-televizijskog programa bio bi oduzimanje tehničke opreme, kazao je juče direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratel) Milan Janković.

 

On je istakao da većoj efikasnosti u sprečavanju rada piratskih emitera doprinosi saradnja sa odeljenjem tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i sa policijskim upravama.

„Zajedničkim snagama smo pre nekoliko dana uspeli da ugasimo Narodni radio koji je bio jedan od većih pirata na teritoriji Beograda, a računamo na to da će u skladu sa preduzetim akcijama uskoro biti ugašen i Radio Balkan“, istakao je Janković na okruglom stolu koji je bio posvećen nelegalnom emitovanju RTV programa.

Ocenjujući da je došlo do određenih pomaka u ovoj oblasti, Janković je naveo da su zajedničkim snagama ukinute neke radio-stanice kao što je Radio Bos, ML radio, Link radio, TV Hronik iz Valjeva, TV Marš, kao i radio-stanice Antena, Krajina i Eho iz Novog Sada. On je podsetio da je krajem 2011. godine bilo 55 radio-stanica bez dozvole, dok je krajem oktobra ove godine registrovano 48. Osim toga, kako je naveo, Ratel je 2011. podneo 10 prekršajnih i 42 krivične prijave, dok su ove godine podnete dve prekršajne i šest krivičnih.

Zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Goran Karadžić kazao je da piratske stanice imaju neverovatnu zaradu jer ne plaćaju nikakve nadoknade na koje su obavezne radio-stanice sa dozvolom.

Prema njegovim rečima, problem piraterije u Srbiji je problem ingerencija.

„RRA je sebi dala za pravo da gasi pirate, zbog čega je donet pravilnik o izvršenju i uz pomoć Ratela i MUP-a uspeli smo da ugasimo sve pirate u Beogradu na jedno vreme.

Hteli smo da sa tom akcijom nastavimo dalje, ali pirati imaju puno novca, mogu da plate dobre advokate i Ustavni sud je taj pravilnik stavio van snage, zbog čega je RRA prestala da bude efikasna u toj oblasti“, objasnio je Karadžić.

Kako je kazao, zakonske ingerencije svakog od prisutnih učesnika su delimične, i zato novim medijskim zakonima, koji treba da budu doneti u kratkom roku, sva ovlašćenja treba da budu data jednoj instituciji kako bi se izborila sa piratima. Karadžić je istakao i da postoji samo jedan inspektor koji je nadležan za ovu oblast i da on ima toliko predmeta da ne može sve da pregleda. Rukovodilac posebnog odeljenja za visokotehnološki kriminal Republičkog javnog tužilaštva Branko Stamenković kazao je da su sankcije za ovo krivično delo relativno niske jer je zaprećena kazna zatvora do dve godine. Prema njegovim
rečima, neophodno je da i regulatorna tela i inspekcijske službe imaju ovlašćenja kako bi, u krajnjem slučaju, uz asistenciju MUP-a mogli da postupaju po ovoj oblasti.

Stamenković je kazao da su 2010. primili krivične prijave protiv 32 lica, 2011. godine protiv 44, a 2012. protiv 17 što pokazuje određene pozitivne pomake. On je dodao da su do sada podneli 47 optužnih predloga, da ima 16 pravosnažnih presuda i da je oduzeta je oprema u tri predmeta. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi