Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Prva nagrada za istraživačko novinarstvo u kulturi otišla u Vranje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 11. 2012.

Izvor: BIRN

Prva nagrada za istraživačko novinarstvo u kulturi otišla u Vranje

Prvu nagradu koja je ikada dodeljena za analitičko i istarživačko novinarstvo o pitanjima kulture na Balkanu, osvojila Valentina Milenković iz Vranja.

 

Nagrada koju dodeljuju Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i SeeCult.org uručena je na regionalnoj konferenciji u Domu Omladine u Beogradu 28. novembra.

Žiri sastavljen od šest eksperata iz oblasti kulture i međunaodno nagrađivanog novinara dodelio je prvu nagradu Valentini Milenković, novinaru nedeljnika „Vranjske“ za njen kompleksan istraživački rad „Kako vlada zabavlja narod“.

Milenkovićeva je, u poslednje tri godine, istraživala finasiranje kulturne manifestacije pod nazivom „ Kulturno – turistička manifestacija“ u opštini Vranje.

„Za sve to vreme, oni mogu da pokažu samo četiri ili pet ugovora koji dokazuju kako je novac trošen. Preko 50 učesnika ,od koji su neki zaista poznati srpski pevači učestvovalo je u ovom događaju“, rekla je Milenkovićeva na dodeli nagrade.

„Ovo je moja prva nagrada u trinaestogodišnjoj novinarskoj karijeri i zato je veoma važna za mene“, dodale je ona.

Druga nagrada pripala ke Gordani Popović iz dnevnog lista „Politika“ za članak „Srbija i EU – Kultura i kandidatura“ koji govori o reakciji srpskih zvaničnika nakon što je zemlja dobilastatus kandidata za EU.

„Razgovarala sam sa brojnim zvaničnicima, i bilo je zaista zanimljivo suočiti mišljenja dve različite strane u Srbiji“, rekla je Popovićeva.

Treću nagradu dobio je Vulnet Krasnići, novinar prištinskog dnevnika „Koha Ditore“ za tekst „Kosovske vlasti rizikuju gubitak glinene figure kosovskog porekla“ .

Tekst bosanskog novinara Irfana Hošića „ Odlasci kao pravilo“ koji je objavljen u nedeljniku „Dani“ osvojio je četvrtu nagradu.

„Čast mi je da primim ovu nagradu, posebno zbog analize umetničke scene Bosne i Hercegovine i emigracije umetnika iz zemlje“, kazao je Hošić.

Balkanska inicijativa za kulturnu saradnju, razmenu i razvoj BICCED, predvidela je da se nagrada“Watch“ dodeljuje kao korak ka jačanju analitičkog i istraživačkog pristupa u oblasti kulture.

Odbor BICCED-a odlučio je u utorak da se nagrada ubuduće dodeljuje svake godine. Ovogodišnju dodelu nagrada podržao je Švajcarski program za kulturu na zapadnom Balkanu (SCP).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi