Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Trgovina patnjom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 04. 2023.

Autor: FoNet Izvor: FoNet

Trgovina patnjom

Mediji opstaju na tržištu zahvaljujući rubrikama hronike koje su postale nemilosrdne, izjavila je FoNetu novinarka Al Džazire An Mari Alves Ćurčić i ukazala da se novinarstvo sve više bavi trgovinom ljudskom patnjom i nesrećom.

Sve ono što je nekada bilo nezamislivo danas je postalo normalno, ne samo u tabloidima, nego i u onim medijima koji se deklarišu kao profesionalni, ocenila je Ćurćić u serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni Srbije.

Trend tabloidizacije postao je globalni problem, ali u Srbiji baš uzima maha, primetila je ona i upozorila da se na taj način daje legitimitet skandaloznom izveštavanju o tregedijama i time ugrožavaju žrtve i njihove porodice.

Kako je ilustrovala, potpuno je nedopustivo izveštavati ispred kuće u kojoj je ubijena šesnaestogodišnja devojčica.

Po Konvenciji o pravima deteta, Zakonu o javnom informisanju i medijima i Kodeksu novinara Srbije, ne sme se otkrivati identitet maloletnog deteta, naglasila je Ćurčić, koja smatra nedopustivim da se u medijima pojavi izjava deke ubijene devojčice neposredno pošto se tragedija dogodila.

"Pitala bih novinare da li bi ste tako izveštavali da je reč o vašoj porodici ili o porodici nekoga ko vam je blizak? Da li biste rekli da vam je to posao kada bi vam novinarska ekipa došla ispred vrata ili pravila sačekuše na grobljima? Sumnjam da bi ste to uradili", kazala je Ćurčić

Prema njenom mišljenu, važno je zapitati se kako se osećaju članovi porodice žrtve o kojoj se izveštava i postaviti pitanje da li postoje sistemi podrške za tu porudicu koja čitanjem najbrutalnijih detalja svoje tragedije u medijima prolazi kroz retraumatizaciju.

Ona je istakla da Srbija ima izuzetno dobre zakone koji regulišu ovu oblast, ali da se, kao i u svim ostalim sferama, tako i u medijskoj, zakoni ne primenjuju.

Preporuke regulatornih tela svakodnevno se gaze, a eklatantno kršenje Kodeksa novinara Srbije prolazi nekažnjeno, navela je Ćurčić i zaključila da se svakodnevno krši pravo i na privatnost koje Ustav Srbije garantuje svim građankama i građanima. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi