Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nastavljeno saslušanje osumnjičenih za organizovanje lažnih kvizova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 11. 2012.

Autor: N. B. - Z. U. Izvor: Večernje Novosti

Nastavljeno saslušanje osumnjičenih za organizovanje lažnih kvizova

U Tužilaštvu za organizovani kriminal juče je nastavljeno saslušanje 17 osumnjičenih za prevare prilikom organizovanja telefonskih robno-novčanih kvizova. Posle saslušanja biće privedeni pred sudiju za prethodni postupak koji će doneti odluku o eventualnom pritvoru.

Prema saopštenju Tužilaštva, privedeni su Radivoje Pušonja, zamenik generalnog direktora firme „Fonlider“, Dušan Morača, vlasnik TV Duga i TV Astra, kao i Sava Morača, Vlado Stefanović, Ivana Nikolić, Marko Gajić, Marko Šolajić, Sretenka Morača, Jožica Plevnik, Aleksandra Đerić, Jasna Krsmanović, Aleksandar Lazić, Zoran Majdak, Branko Kostić, Marko Aćimović, Čedomir Tasovac i Vladan Petrović.

Tvrdi se da su od 1. januara 2009. godine pa do hapšenja, izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, prevara, pranje novca i neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela ili predmeta srodnog prava.

Iz Tužilaštva ističu da im se prema navodima krivične prijave Službe za borbu protiv organizovanog kriminala na teret stavlja da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe organizovali lažne kvizove i nagradne igre navodeći gledaoce i slušaoce više radio i TV stanica, da pozivajući studio ili šaljući SMS poruke preko takozvanih kratkih brojeva učestvuju u simulovanim kvizovima i nagradnim igrama.

Cene poziva i SMS poruka, kako se ističe, preko tih brojeva su bile znatno više od redovnih tarifa. Dalje se navodi da su svi pozivi gledalaca i slušalaca držani na čekanju kako bi se uvećao broj impulsa, odnosno troškovi onih koji su se javljali. Niko od zainteresovanih gledalaca i slušalaca nije uključivan u program, a obećane vredne robne i novčane nagrade su navodno dobijali članovi organizovane kriminalne grupe, koji su se, tvrdi Tužilaštvo, po dogovoru sa organizatorima javljali i tako stvarali privid da se radi o regularnom takmičenju.

Na ovaj način prevareno je i oštećeno više od 160.000 građana za više od 32 miliona evra, koliko su platili kroz svoje telefonske račune na ime poziva i poslatih SMS poruka.

Od toga organizovana kriminalna grupa je pribavila imovinsku korist od preko 16 miliona evra koji su im isplaćeni od strane telekomunikacionih operatera.

Preostali iznos novca je pripao operaterima na ime regularno pruženih telekomunikacionih usluga.

Oduzeto

Prilikom pretresa na 32 lokacije, privremeno je oduzeta vredna računarska oprema, blokiran novac na računima pojedinih osumnjičenih u iznosu od 370.000 evra i oduzeto više putničkih vozila.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi