Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vidojković: Nanogica za Zlatanovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 03. 2023.

Autor: Marko Vidojković Izvor: Danas

Vidojković: Nanogica za Zlatanovića

Dejana Petra Zlatanovića upoznao sam na osnivanju,,Saveza za Srbiju". Istog dana pozvao me je u svoju emisiju, na Jutjub kanalu Srbin info.

Moja omiljena gostovanja su na desničarskim i nacionalističkim kanalima, ne samo zato što volim da nerviram njihovu publiku, veći u nadi da će deo publike malo korigovati svoje stavove, šarmiran mojom pojavom i argumentima.

Otišao sam u omaleni studio u zgradi ,,Borbe" u majici sa likom narodnog heroja Ljuba Čupića, seo, a iza mene se nalazila reprodukcija freske Belog anđela iz manastira Mileševa.

Sve što volim na jednom mestu. Dejan i ja odmah smo oštro suprotstavili stavove oko toga ko je, koliko i zašto kriv za ratove u bivšoj Jugoslaviji, sporili se oko toga da li treba ukazivati na srpske žrtve ili srpske zločince, ukratko, jedan uobičajeni intervju, na jednom desničarskom Jutjub kanalu, posle kojeg se nismo rastali kao neprijatelji.

Dejan Petar Zlatanović ugostio je i Nenada Kulačina, a imao je i sjajan izlet u reportažno novinarstvo, kada je delegaciju Narodne stranke pratio tokom njihovog odlaska u Predsedništvo na nerviranje Vučića. DPZ je redovno izveštavao sa svih mogućih desničarskih i ultradesničarskih mitinga, da bi se 15. februara našao, ne samo na bini, veći u svojstvu organizatora mitinga protiv francusko-nemačkog plana.

Sa bine je vikao,,Ko potpiše, njega ubiše", a nekoliko dana ranije je pozivao, putem svog Jutjub kanala,,,na rušenje sporazuma i režima Aleksandra Vučića". Sve ovo je primetila i policija, pa je uhapsila i DPZ i vođu Narodnih patrola Damnjana Kneževića, a skoro mesec dana kasnije, Više javno tužilaštvo strpalo ih je u istu vreću, podignuvši optužni predlog zbog sumnje da su pozivali građane na nasilno svrgavanje predsednika Republike Srbije".

Govorio sam na protestima,,Jedan od pet miliona" i merio svaku reč, svestan da će režim videti pretnju i u oštroj kritici i u,,kondicionalu", ako smatra da je ugrožen predsednik, a kada potpredsednik SNS na TV Pinku peni kako bi novinarima,,iščupao srca da ih sretne na ulici", to nema veze. Za Kneževića me zabole, ali me boli sudbina Dejana Petra Zlatanovića, kome je posle mesec dana pritvor produžen, zbog opasnosti da će ponoviti delo", a tužilaštvo za njega traži kaznu zatvora od svega jedne godine.

Nisam profesionalac, pa imam nekoliko pitanja. Zar nije, imajući u vidu njegovo zdravstveno stanje, Dejanu odmah mogao biti određen kućni pritvor? Da mu se privremeno oduzmu kamera i mobilni, da mu se zabrani javno obraćanje, pa ako to prekrši, onda da ide u CZ? Zašto je trebalo da prođe skoro mesec dana od hapšenja do optužnog predloga? To što je DPZ desničar ne znači da prema njemu treba postupati nehumano. On je, u ovom trenutku, jedini novinar u Srbiji koji je iza rešetaka zbog onoga što je govorio.

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

25.03.

2023.

dragiša petrović [neregistrovani] u 15:07

DVOJNI STANDARDI UNS-a

Oglašavam se ispod ovog teksta, jer nemam ni jednu drugu mogućnost,da bih vama,šefovima UNS-a, postavio jedno najobičnije, kolegijalno pitanje: zašto ne reagujete(kako to stalno činite) na presudu za zatvor glavnom uredniku Informera Vučićeviću zbog verbalnog delikta- uvredio je,glasi presuda, Jugoslava i Žaklinu, do nedavno novinare iste medijske kuće,a onda jedan napusti i predje u drugu firmu. Elem,uvek ste,pa i u slučaju osobe koja je uzvikivala "Ko potpiše,njega ubiše",reagovali i odmah tražili da bude pušten iz pritvora. Tada sam vam preneo svoje iznenadjenje zbog vaše reakcije ,jer ste stalni na stranu onih koji pozivaju na ubistvo! Kao član UNS-a od sedmdedese godine prošlog veka , iznenadjen sam sadašnjim ponašanjem UNS-a , koje sve više postaje politička stranka, bavi se politikanstvom...Elem, niti sam čitalac Informera, niti posebno cenim tekstove kolege Vučićevića,ali se zalažem za istinu i za podjednak odnos prema našoj profesuji. Ili, vi imate svoje džokere u vrhu UNS-a i spisak iza koga treba stati. Znate, stajem iza Vučićevića kao kolege novinara, jer sam i sam doživeo torturu i hapšenje od strane ekipe koja je vladala - Zoran Živković, Čeda Jovanović, Šutanovac, Mihajlović...Odležao sam 22 dana u zatvoru, nikada mi nije rečeno - zašto, osim jednog "objašnjenja" u kragujevačkoj policiji da sam "nešto pisao".Nisu ni oni znali šta,ali su rekli - "došlo odozgo".Izgubio sam posao, direktor RTS Crkvenjakov mi je potpisao rešenje o prekidu radnog odnosa u Radio Beogradu 1, porodica , žena i kćer - studenkinja u Novom Sadu- ostala je bez sredstava za život. A šta sam ja to pisao? Za podgorički Dan sam pisao o korupciji u vladi tadašnjoj Zorana Djindjića(da ne navodim tekstove, sve je dokazano), o tome kako se smenjuju sudije, tuižioci, hvale,a posle sva tri meseca ako ne poštuju reč "gazda"(ministara) se smenjuju, kritikovao sam što se prostire crveni tepih za zlotvora i ubice naše dece Havijera Solane u Beogradu koji je pokrenuo "Milosrdnog andjela", raspodaje imovina, uništava vojska..,.Tek 23 dana robijanja sam priveden istražnom sudiji koji me je samo pitao da li je moj naslov na jednom tekstu o korupciji - "Kome je do morala neka ide u crkvu". Rekao sam sudiji- pa to je Djindjić više puta ponovip. Tri godine je trajala moja borba da državi pokažem da ne može da se tako ponaša, da tadašnji vlastodšrći svojim ponašanjem morali bi u zatvor, i dobio je, tek kada je ta vlast promenjena.Dobio sam i RTS i vraćen na posao.Ali sve me je koštalo zdravlja.
Zato se sada zalažem, i tražim od UNS-a u koji sam ušao davnih sedmdesetih da digne glas protiv onih koji su osudili Vučićevića za verbalni delikt zatvorskom kaznom. Zalažem se za profesiju novinarstvo, za slobodu mišpljenja, izražavanja, koja se na ovaj način uništava. Zar vas kolege u UNS-u to ne intrigira. Ili će možda potredsesnik UNS-a se pojaviti u jednom listu( u koji stalno gostuje) a koji je isto toliko tabloid koliko i Informer i da onda mnoge stvari "objasni". Gospodo, nema selekcije medju novinarima, oglasite se...Dragiša Petrović,novinar u penziji, Kragujevac. Ukoliko ovo ne objavite , znaću da protumačim vaš potez.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi