Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nameti SOKOJ-a gase stanice u Vojvodini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 11. 2012.

Autor: S. P. Špero Izvor: Blic

Nameti SOKOJ-a gase stanice u Vojvodini

Lokalni elektronski mediji iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Vojvodine, njih 60, očekuju da će poslaničko pitanje Zlate Đerić, na sednici Skupštine Srbije, dato u utorak, 13. novembra, o tome da li Ministarstvo kulture razmišlja o izmeni Zakona o radiodifuziji, s obzirom na to da lokalnim i regionalnim elektronskim medijima preti gašenje, zbog visokih nameta koje plaćaju kolektivnim organizacijama (SOKOJ i OFPS), unelo je malo optimizma među vlasnike i novinare radio i TV stanica.

Poslanica je pitala i koliko je do sada naplaćeno tih naknada, kako se one dalje distribuiraju, kako se isplaćuju izvođači i da li je tačno da strani emiteri ne plaćaju naknade ovim organizacijama.

- U proteklom periodu mnogobrojne asocijacije i udruženja medija u Srbiji upozoravale su da zbog visokih tarifa koje ove organizacije propisuju, nedvosmisleno vodi u njihovo gašenje jer one imaju zakonski monopol u naplati muzičkih, autorskih prava (kompozitora interpretatora) u uslovima kada su svi mediji pogođeni ekonomskom krizom i padom prihoda po osnovu komercijalnog oglašavanja - navode u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija Vojvodine.

U ovoj organizaciji podsećaju da je prethodni saziv Skupštine Srbije u decembru prošle godine glasanjem usvojio poslednje uvećanje naknade na predlog organizacije (SOKOJ), tako da one danas predstavljaju iznos koji prelazi 30
odsto ukupnog prihoda od oglašavanja.

- SOKOJ i OFPS naplaćuju korišćenje jednog jedinstvenog fenomena zvuka koji ima svoju autorsku, interpretatorsku komponentu i komponentu snimka - fonograma, iako ne postoji razumno objašnjenje zašto to rade odvojeno.

OFPS se pojavljuje kao organizacija ovlašćena da ubere naknadu po osnovu korišćenja fonogramskih prava za sebe i interpretatorskih prava za organizaciju interpretatora PI, dok SOKOJ to radi za muzičke autore (kompozitore, tekstopisce) - navodi Aleksandar Dukić, sekretar AEMV.

Članice AEMV očekuju ostvarenje najava vladajuće koalicije da sve suvišne organizacije i namete smanji za vreme svog mandata što bi mogla na njihovom primeru lako da se realizuje.

- Umesto nameta za tri organizacije, emiteri su spremni da sve svoje obaveze izmiruju prema jednoj organizaciji, kao što je praksa u svetu i za iznos od sedam odsto od ukupnog prometa, što je takođe praksa u svetu - dodaje Dukić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi