Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Plata u RTS-u kasni sedam dana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 11. 2012.

Izvor: Politika

Plata u RTS-u kasni sedam dana

Poslovni kolegijum Radio-televizije Srbije juče je, povodom štrajka upozorenja Sindikata „Nezavisnost“, saopštio da od svih sindikata RTS-a očekuje „jasno čitanje adrese“ odgovorne za sadašnje finansijske probleme te medijske kuće.

U saopštenju se navodi da je jednočasovni štrajk upozorenja dela radnika, samo jednog od četiri reprezentativna sindikata RTS-a, obrazložen sedmodnevnim kašnjenjem plata i pritiskom na poslodavca pred najavljene pregovore o kolektivnom ugovoru.

Poslovni kolegijum RTS-a „ističe zadovoljstvo što je Branislav Čanak, lider sindikata ’Nezavisnost’, u zemlji sa tolikom nezaposlenošću, otkazima i višegodišnjim neisplaćenim zaradama, našao vremena da ukaže na gorući problem sedmodnevnog kašnjenja zarada, prvog za devet godina, u Javnom servisu“.

Kolegijum je još jednom upozorio nadležna ministarstva da zanemaruju preuzetu zakonsku i međunarodnu obavezu da RTS-u, za program i 4.000 radnika, obezbede stabilan i dovoljan izvor finansiranja. „Od svih sindikata Javnog servisa očekuje se doprinos, razumevanje i ’jasno čitanje adrese’ odgovorne za sadašnje finansijske probleme najgledanije i najuglednije srpske medijske kuće“, piše u saopštenju koje je u ime poslovnog kolegijum RTS-a potpisao direktor TV Nikola Mirkov.

Sindikat zaposlenih RTS-a „Nezavisnost“ održao je juče jednosatni štrajk upozorenja zahtevajući isplate zaostalih zarada i zaključivanje kolektivnog ugovora.

Glavni poverenik sindikata Dragan Milanović izjavio je za agenciju Beta da je prema proceni tog sindikata na protestu, koji je održan u krugu zgrade od 12 do 13 sati, bilo između 450 i 500 ljudi i da je to najmasovniji štrajk upozorenja do sada u RTS-u.

Milanović je dodao da radnici traže isplatu zaostalih zarada i dalju isplatu zarada u utvrđenim rokovima, isplatu nadoknade za troškove dolazaka i odlazaka sa posla i zaključenje kolektivnog ugovora, bez umanjenja prava stečenih važećim kolektivnim ugovorom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi