Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  BBC napunio danas 90 godina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 11. 2012.

Izvor: B92, Tanjug

BBC napunio danas 90 godina

Pesmom Dejmona Olbarna, BBC danas obeležava 90 godina postojanja, u raspoloženju koje zbog najnovijih skandala nije nimalo slavljeničko.

Današnji dan ipak predstavlja povod da se oda priznanje medijskoj instituciji koja je važila za sinonim profesionalnog novinarstva.

Na današnji dan pre 90 godina, 14. novembra 1922. godine emitovana je prva emisija na radiju BBC.

Od tada su novinari radijskih a kasnije i televizijskih programa postavili smernice u pogledu brzog, temeljnog, profesionalnog i objektivnog izveštavanja - kako tokom Drugog svetskog rata, tako i u događajima u prvoj deceniji 21. veka.

Godinama je BBC svoje vesti na radiju započinjao legendarnim zvucima zvona sa Big Bena. Televizijska konkurencija ga je sa kanalom ITV sustigla sredinom 50-tih, a monopol na radio Bi Bi Si je branio sve do 70-tih.

Postao je bezvremena britanska institucija poput kraljice Elizabete. Sve do pre nekoliko nedelja BBC je uživao veliku reputaciju, kako među građanima, tako i među britanskom kraljevskom porodicom: prenosio je prinčevsko venčanje, proslavu kraljičinog dijamantskog jubileja, pa i Olimpijske igre.

A onda su skandali počeli da se smenjuju i potresaju ovu najveću medijsku kuću na svetu; usledile su ostavke i obećanja o promeni politike.

Optužbe da je nekadašnja zvezda ove televizije Džimi Sevil, koji je prošle godine umro u 84. godini, decenijama seksualno zlostavljao devojčice prvi put su se pojavile u emisiji na britanskom TV kanalu ITV, a od tada se javilo oko 300 žrtava.

Sevil je bio jedno od najvećih imena britanske TV mreže i jedna od najpriznatijih televizijskih ličnosti, a zbog dobrotvornog rada kraljica Elizabeta II i Vatikan proglasili su ga za viteza.

U BBC, koji je zbog čitavog skandala u velikoj krizi, najpre su tvrdili da o "Sevilovim nastranostima" niko ništa nije znao i da je najverovatnije reč o "neproverenim tračevima".

Međutim, ubrzo su pojedini zaposleni počeli da istupaju u javnosti, navodeći da su pedofilske sklonosti čuvenog voditelja bile javna tajna koja je svesno zataškavana dugi niz godina.

Usledile su ostavke generalnog direktora i urednika, izvinjenja medijske kuće kojoj, po mišljenju mnogih, treba sveobuhvatna reforma.

Ipak, Velika Britanija se ne može zamisliti bez svog prestižnog medija. "BBC je globalna ikona koja", kako kaže ministarka kulture Marija Miler, "mora iz krize da izađe još jača". Zbog toga, slažu se britanski mediji, današnje čestitke upućene BBC-ju predstavljaju zapravo želje za njegovo ozdravljenje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi