Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji na jezicima manjinskih zajednica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 11. 2012.

Autor: R. D. Izvor: Danas

Mediji na jezicima manjinskih zajednica

Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić sa saradnicima održao je u Skupštini Vojvodine radni sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Vojvodini.

Tema sastanka bila je poboljšanje položaja medija na jezicima nacionalnih zajednica.

Tokom sastanka predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje  upoznali su predstavnike nacionalnih zajednica sa  daljim koracima na  pripremi Medijske strategije u Republici Srbiji, a samim tim i u Vojvodini. Naglašeno je da ovim dokumentom treba da se urede veoma značajna pitanja od kojih zavisi i položaj medija u Vojvodini, posebno na jezicima nacionalnih zajednica.

To se, pre svega, odnosi na vlasničku transformaciju i privatizaciju svih medija, šta je javni interes, kakvu uloga treba da ima pokrajinski javni  servis - Radio televizije Vojvodine i kako će se naplaćivati tv preplata, kao  i  da proces digitalizacije elektronskih medija treba da se završi do 17. juna 2015. godine.

Naglašeno je da postoje tendencije prilikom izrade  nove Medijske strategiji, a to je decentralizacija i priprema novih zakona, s tim što bi država i dalje putem konkursa finansirala medijske projekte, u skladu sa svojim mogućnostima.

Posebno je naglašeno da  se stečena prava nacionalnih zajednica u oblasti informisanja na maternjem jeziku ne smeju umanjiti, a Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje nastaviće sa subvencijama listovima na jezicima
nacionalnih zajednica. Istaknuta je i potreba da se više sredstava usmeri i na internet prezentaciju listova na jezicima nacionalnih zajednica, jer sve više medijskih izdanja se  na ovaj način plasira.

Kao zaključak radnog sastanka, na kome su predstavnici nacionalnih saveta izneli svoja mišljenja, stavove i predloge, istaknuta je potreba za daljom i češćom saradnjom, čiji je cilj da se nakon usaglašavanja  zajednički stavovi prenesu Ministarstvu kulture i medija, kako bi bili uneti u republičku, a samim tim i pokrajinsku Medijsku strategiju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi