Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ruski sud proglasio nezavisni medij Meduza "nepoželjnim"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 01. 2023.

Autor: Beta Izvor: 021.rs

Ruski sud proglasio nezavisni medij Meduza "nepoželjnim"

Ruski sud proglasio je "nepoželjnim" ruski nezavisni medij Meduza, otvarajući put ka krivičnom gonjenju novinara tog medija, u novoj epizodi represije protiv civilnog društva u zemlji.

Portal Meduza.io na ruskom jeziku koji je baziran u Letoniji da bi se izbegla cenzura pokrenut je u martu 2014. godine.

Poslednjih gotovo godinu dana najveći deo svojih članka posvećuje ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini i povećanoj represiji nad ruskim civilnim društvom.

Rusko tužilaštvo objasnilo je u saopštenju da je ustanovljeno da aktivnost tog medija predstavlja pretnju za osnove ustavnog poretka i bezbednosti u Rusiji. U aprilu 2021. rusko ministrstvo pravde već je svrstalo Meduzu na spisak "stranih agenata", što je oznaka koja portalu otežava rad. 

Današnjom odlukom se de fakto zabranjuje postojanje tog medija u Rusiji.

"Krivično gonjenje bi moglo da bude pokrenuto protiv zvaničnika i novinara Meduze, onih koji samo distribuiraju naše članke, na primer objavljujući link ka članku na svojoj Fejsbuk stranici, onih koji pokušaju da nam prebace novac iz Rusije i onih koji nam daju intervjue i komentare", navela je Meduza u saopštenju.

Po navodima tog informativnog portala oni i dalje imaju publiku od više miliona ljudi u Rusiji uprkos pokušajima vlasti da blokiraju njihov sajt preko interneta.

"Strahujemo za naše čitaoce, strahujemo za one koji su sarađivali sa Meduzom tokom godina. Strahujemo za naše bližnje i naše prijatelje, ali verujemo u ono što radimo", navodi se dalje u saopštenju redakcije.

U Rusiji svako učestvovanje u aktivnostima nekog medija proglašenog "nepoželjnim" može biti podložno kazni do četiri godine zatvora za novinare i do šest godina zatvora za organizatore, navodi agencija Frans pres. 

Čak bi objavljivanje članaka Meduze na društvenim mrežama potencijalno moglo da se vidi kao "učestvovanje" u aktivnostima, i može povući sudsko gonjenje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi