Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Srbija najlošije ocenjena po medijskim slobodama na Zapadnom Balkanu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 01. 2023.

Autor: Beta Izvor: Cenzolovka

Srbija najlošije ocenjena po medijskim slobodama na Zapadnom Balkanu

U Srbiji je sloboda izražavanja sužena, a po medijskim slobodama je najlošije ocenjena među zemljama Zapadnog Balkana, objavila je danas britanska neprofitna organizacija Indeks cenzure.

Indeks slobode izražavanja je meren u tri oblasti – akademske, digitalne i medijske slobode, a zemlje su podeljene u 10 grupa.

Srbija je po ukupnoj oceni slobode izražavanja svrstana u šestu grupu zemalja, u kojima su te slobode sužene, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom.

U te dve zemlje je, međutim, sloboda medija malo veća nego u Srbiji, koja se po tom kriterijumu našla u sedmoj grupi država sa delimično ograničenim medijskim slobodama.

Srbija po tom indeksu ima sužene akademske slobode (šesta grupa) i delimično sužene digitalne slobode (četvrta grupa).

Albanija je u petoj grupi zemalja sa znatno suženom slobodom izražavanja, a Kosovo i Crna Gora u četvrtoj, sa delimično suženom slobodom izražavanja.

U četvrtoj grupi su i Mađarska, Hrvatska, Slovenija i Bugarska.

Kao potupno otvorene ocenjene su Australija, Austrija, Belgija, Kostarika, Danska, Estonija, Finska, Nemačka, Irska, Litvanija, Letonija, Holandija, Novi Zeland, Norveška, Portugal, Švedska i Švajcarska.

Najlošije ocenjene su, između ostalih, Bahrein, Belorusija, Mjanmar, Kina, Kuba, Severna Koreja, Saudijska Arabija, Sirija, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Rusija je svrstana u devetu grupu zemalja u kojima je sloboda izražavanja teško ograničena, Ukrajina u sednu sa delimično ograničenom slobodom izražavanja, a SAD i Velika Britanija su delimično otvorene zemlje svrstane u treću grupu.

Indeks cenzure je organizacija osnovana 1972. godine koja se zalaže za slobodu izražavanja u celom svetu i objavljuje radove cenzurisanih pisaca i umetnika. Ove godine je objavila prvi globalni indeks slobode izražavanja, Indeks Indeks.

Izvršna direktorka Indeksa cenzure Rut Anderson izjavila je da su ta organizacija i tim sa Univerziteta Džon Murs u Liverpulu razvili sistem rangiranja koji daje jedinstven uvid u to kakva je sloboda izražavanja u svakoj zemlji za koju su dostupni podaci.

„Na globalnom nivu, Indeks Indeks još jednom baca svetlo na zemlje kao što su Kina, Rusija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati sa značajnim uticajem na međunarodna tela i mehanizme, ali sa jedva ikakvom zaštitom slobode izražavanja u digitalnoj, akademskoj i medijskoj sferi“, rekla je Anderson.

Nik Vilijams iz te organizacije izjavio je da će Indeks slobode izražavanja u budućnosti ne samo mapirati pretnje po slobodu izražavanja nego i mesta gde je potrebno usmeriti napore kako bi se osiguralo da akademici, umetnici, pisci, novinari, aktivisti i civilno društvo „ne pate u tišini“.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

27.01.

2023.

кројач [neregistrovani] u 17:03

ако не радиш како ти кажу и по њиховој агенди онда те одмах лоше оцене, а кад други њих оцењују то је етикетирање, притисак на новинаре ..

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi