Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Latinska Amerika i Karibi "smrtonosniji" za novinare od Ukrajine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 01. 2023.

Autor: THEGUARDIAN.COM, RTS Izvor: RTS

Latinska Amerika i Karibi "smrtonosniji" za novinare od Ukrajine

Više novinara ubijeno je u Latinskoj Americi i na Karibima nego u bilo kom drugom delu sveta prošle godine, uključujući i ratnu zonu u Ukrajini, navodi se u izveštaju američkog Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

U izveštaju se napominje da je u celom svetu ubijeno najmanje 67 novinara i medijskih radnika u toku 2022. godine, što povećanje u odnosu na 45 koliko ih je ubijeno 2021, prenosi Gardijan.

Skoro polovina ubistava 2022. dogodila se u Latinskoj Americi i na Karibima, gde je ubijeno najmanje trideset predstavnika sedme sile.

"To je najveći koji smo ikada zabeležili u tom regionu'', rekao je programski direktor Komiteta Karlos Martinez de la Serna. Smatra da nema razloga da ova godina bude drugačija, osim ako ne dođe do radikalnog poboljšanja pristupa vlada širom sveta kao što je "stvaranje mehanizama za bezbednost novinara".

Gardijan navodi da je u Ukrajini ubijeno najmanje 15 novinara od početka invazije u februaru 2022, a skoro isto toliko je ubijeno u Meksiku (13), gde je iz vatrenog oružja na pragu svoje kuće ustreljen i proslavljeni kriminalistički fotograf Margarito Martinez Eskivel.

Sedam novinara je ubijeno na Haitiju, koji je još više zapao u političku i humanitarnu krizu od ubistva njegovog predsednika Hovenela Moisa u julu 2021. godine, a trenutno nema nijednog demokratski izabranog zvaničnika.

Ubistva i pretnje u Čileu, Kolumbiji, Peruu

CPJ je takođe dokumentovao ubistva novinara u Čileu i Kolumbiji i istražuje i druge smrtne slučajeve u Ekvadoru, Gvatemali, Hondurasu i Paragvaju.

U Peruu je više od 70 novinara uznemiravano ili napadnuto od izbijanja političkih nemira prošlog meseca, uključujući i fotografa španske novinske agencije EFE kome su policajci pucali u nogu nakon što su mu zapretili da će mu "otkinuti" glavu.

Martinez de la Serna je naveo da je ohrabrujuća inicijativa novinara u Centralnoj Americi i Venecueli da se zaštite, kao i indicije da nova administracija predsednika Brazila Luisa Inasija Lule da Silve želi da uspostavi "konstruktivne i uvažavajuće" veze sa medijima nakon, kako je rekao, režima Žaira Bolsonara koji je gušio medije.

Nova vlada Brazila obećala je da će stvoriti specijalni mehanizam za praćenje napada na novinare nakon pobune desničara u Braziliji 8. januara.

Brazilsko udruženje istraživačkog novinarstva saopštilo je da je najmanje 40 novinara napadnuto, opljačkano ili uznemiravano dok su izveštavali o neredima, uključujući jednog veterana kojeg su pristalice bivšeg desničarskog predsednika Žaira Bolsonara nakratko zarobili, pretukli i pretili mu pištoljem.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi