Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Stavovi o Raša Tudej programu na srpskom jeziku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 11. 2022.

Autor: Đuro Svilar Izvor: Televizija Nova S

Stavovi o Raša Tudej programu na srpskom jeziku

Ruski državni kanal Raša Tudej koji inače ima zabranu emitovanja u u Evropskoj Uniji zbog podsticanja i podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu je počeo emitovanje online programa na srpskom jeziku. Da li ćemo ih uskoro gledati u Srbiji to zavisi od odluke REM-a. A dok ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova od naše zemlje traži zabranu za emitovanje tog kanala deo javnosti u Srbiji smatra da je emitovanje Raša Tudej samo sloboda govora. Iz Evropske Unije stiže jasna osuda.

Iako je konkurs za petu nacionalnu TV frekvenciju završen Raša Tudej uskoro bi mogla da se nađe na medijskom nebu Srbije i putem kablovske mreže. Ukoliko dobiju dozvolu REM-a za emitovanje.

"Po našim zakonima koji su demokratski, koji su po evropskim standardima ne može biti nikakve diskriminacije medija, pa ni onih kojima su osnivači strane vlade, kao što je slučaj sa Raša Tudej, Sputnjikom, Slobodnom Evropom ili Glasom Amerike. Bitno je da poštuju naše zakone, bitno je da poštuju profesionalne standarde, presudno je za njihov opstanak da se ne služe jezikom ili govorom mržnje, daleko bilo da ne pozivaju na terorizam i to je ono što je može da ih eliminiše sa medijskog tržišta tako, da kažem. Sve ostalo ne", rekao je Nino Brajović iz Udruženja novinara Srbije (UNS).

 

Ne je rekao i izvestilac evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik koji je izjavio da je dolazak ruske državne televizija Raša Tudej u našu zemlju suprotstavljen posvećenosti Beograda da uskladi spoljnu politiku sa Evropskom Unijom.

Dozvoliti ovom mediju koji je propagandno sredstvo Kremlja da se emituje u Srbiji je u potpunoj suprotnosti, ne samo posvećenosti Srbija spoljnoj politici Evropske Unije i njenoj podršci Ukrajini koja je napadnuta od Rusije, već je u suprotnosti posvećenosti vladavine prava, demokratiji i slobodnim i nezavisnim medijima. To je korak u pogrešnom pravcu, rekao je Vladimir Bilčik.

Branko Miljuš iz Stranke slobode i pravde rekao je:

"Da li će Raša Tudej dobiti ili neće dobiti frekvenciju biće samo još jedan od dokaza da Srbija u ovom trenutku ne usklađuje svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske Unije. Ja nikada ne verujem da će ovaj format REM-a doneti odluku koja će biti u interesu građana Srbije, prosto ne verujem u to. Da su hteli neku takvu odluku da donesu recimo mogli su da barem jednom izreknu neko oštriju meru kazne u radosnu televiziju koja promoviše agresiju, nasilje, smrt i rat".

Za Brajovića dezinformacije jesu zloupotreba medija, međutim, kada su u pitanju radovi i propagande dezinformacije postoje na sve strane. Kao primer Brajović navodi 1999, i NATO bombardovanje Srbije, kada u našoj zemlji nije bio zabranjen ni jedan zapadni medij.

"Mi mislimo da kada je sukob odnosno rat u Ukrajini u pitanju da je bolje da imamo više, pa i međusobno suprotstavljenih izvora i više medija koji iz raznih uglova naravno, i propagandnih, to se podrazumeva gledaju odnosno izveštavaju o nekom sukobu. Ste tačke gledišta Raša Tudej nije sporna. I bez obzira na to šta je sada zvanična politika Beograd i šta je interes Evropske Unije, ja mogu samo da branim profesionalni interes a to je da neki medij može da pokrene svoje rad i da radi po profesionalnim standardima", rekao je Brajović.

Podsećanja radi, savet EU je još u martu odlučio da obustavi svaku vrstu prenosa i distribucije ruskih državnih medija Raša Tudej i Sputnjik na teritoriji čitave Evropske Unije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi