Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Komemoracija Časlavu Milisavljeviću: Prepoznatljiv glas radijskih talasa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 09. 2022.

Autor: Radio Kontakt plus Izvor: Radio KiM

Komemoracija Časlavu Milisavljeviću: Prepoznatljiv glas radijskih talasa

Komemorativni skup povodom smrti Časlava Milisavljevića održan je juče u Kosovskoj Mitrovici

Časlav Milisavljević preminuo je u mitrovičkoj bolnici posle teške i kraće bolesti. Biće upamćen po tome što je ceo svoj radni vek proveo u radiju Kosovska Mitrovica, ali i po iniciranju niza kulturnih događaja, učešća u njima, te slikarstvu, duborezu, ali i glumi.

Komemorativnom skupu prisustvovali su članovi uže porodice, kolege, prijatelji, predstavnici lokalne samouprave.

Fićović: Časlav nam je uvek govorio - deco, čuvajte radio

“Sve što sam naučila od njega u prvim godinama svog posla, naučila sam od njega. Nasledila sam ga na mestu glavne urednice. Pripala mi je i velika uloga, bilo mi je i jako teško da posle njega budem na tako odgovornoj poziciji, ali se nadam da smo opravdali njegovo poverenje i da smo sačuvali radio. Jer Časlav nam je uvek govorio - deco, čuvajte radio” – kazala je urednica radija Kosovska Mitrovica, Maja Fićović.

Spirić: Obojio je radijske talase gotovo neponovljivom bojom glasa

Prva asocijacija na Časlava Milisavljevića kod svih naših sugrađana svakako je radio i talasi radija Kosovska Mitrovica - kazao je predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica i nekadašnji novinar ovog radija, Aleksandar Spirić.

Radio talase obojio je svojom postojanošću, odgovornošću i bojom glasa koja je gotovo neponovljiva, dodao je Spirić.

“Nesebično je poklanjao sebe prijateljima za dobrobit kulture, umetnosti, da bi neka dešavanja poprimila još veću dimenziju, jer je upravo ta njegova veličina i pojava davala dodatno osnaživanje. Njegova neposrednost i srdačnost nedostaje svima nama, ali i jednom Oliveru Njegu, Nikoli Rackovu, Jadranki Jovanović, Esktra Neni… Svi su oni ostali i bili Čakijevi prijatelji” – kazao je.

Milisavljevića je opisao i kao pionira radijskog novinarstva, kulturnog poslanika sa fantastičnom energijom, stvaraoca kroz rad u drvetu.

“Njegovi duhovni medaljoni postali neizostavni deo domova njegovih prijatelja”, dodao je.

Rakočević: Učio je novinare o lepoti srpskog jezika i izražavanja

Predsednik Udruženja novinara Srbije, Živojin Rakočević, u pismu je takođe podsetio na Milisavljevićev višedecenijski rad na radiju, ali i na učešće u organizaciji festivala, promocija, događaja…

“Čitav svoj radni vek i život je posvetio radiju i ugradio se u njega kao istinski profesionalac, brižni učitelj i odgovorni urednik. On je podsticao i učio novinare i svoje slušaoce o lepoti srpskog jezika i izražavanja, bio je čuvar jezičkog standarda u doba kada su sve norme propadale” – naveo je Rakočević.

“Časlav Milisavljević je jedinstveni glas radija Kosovska Mitrovica koji se mogao meriti sa najboljim glasovima i spikerima radio Beograda u vremenu kada se naš jezik istiskivao sa medija i nestajao sa KiM, glas Časlava Milisavljevića sa frekvencija Kosovske Mitrovice popunjavao je tu fatalnu prazninu” – dodao je.

Mihajlović: Neponovljiva energija

Dugogodišnji novinar radija Kosovska Mitrovica, a sada vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra Dragica Žarković, Milan Mihajlović, ukazao je na Milisavljevićevu snažnu energiju.

“Ta energija da se nešto pokrene, da postane tradicija, a da bude upečatljivo i nesvakidašnje na nivou cele Srbije, to se jednostanvo ne može zaboraviti”, naveo je.

Njegovu vezu sa umetnošću opisao je kao sudbinsku, podsetivši na duborez kojim se bavio.

“Poklanjao ih je nesebično, pri svakoj izložbi ovde u Mitrovici, Zvečanu, Gračanici, Beogradu, Kruševcu, Varvarinu… Strepeli smo uvek posle svake izložbe njegovih i naših medaljona da li i šta će imati da izloži za narednu izložbu. A on je nastavljao da rezbari”, dodao je, podsećajući da je jedan od Milisavljevićevih poslednjih radova bio rad na trešnjinom drvetu Bogorodice Sokoličke.

Radomirović: Časlav je u svemu prednjačio

Višedecenijski novinar Miodrag Mijo Radomirović i Milisavljevićev nekadašnji saradnik i prijatelj ispričao kako je Časlav Milisavljević pokrenuo radio Kosovska Mitrovica.

Podsetio je kako je sedamdesetih oslikavao zidove zvečanskog takozvanog Ćumeza, te kako je bio deo grupe koja je pokušavala tada da organizuju svoj kulturni život.

“Oslikavao svoju dušu, ali i kulturu u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici” – kazao je.

Podsetio je da je Časlav Milisavljević bio jedan od osnivača Sabora kulturnog stvaralaštva, likovnih kolonija, ali i drugih kulturnih događaja.

“U svemu je prednjačio Časlav” – dodao je, opisujući ga kao izuzetno kreativnog i velikog profesionalca.

“Kamo sreće da ovo danas nismo ni govorili, kamo sreće da smo nastavili da se radujemo, družimo i da kreairamo nove programe. Veliki kreativac, velik umetnik i veliki čovek, veliki borac za dobrobit svih nas” – kazao je.

Milošević: Uvek je bio podrška mlađim kolegama

Časlava sam upoznala tada na 96,5 megaherca radija Kosovska Mitrovica i svega 10 minuta programa na srpskom jeziku, iščekujući čitavog dana da čujem taj božanstveni glas i naučim kako se čitaju vesti i kako se pravilno prezentuje i govori – kazala je nekadašnja Milisavljevićeva koleginica, novinarka radija Kosovska Mitrovica, Aleksandra Milošević.

Podsetila je na podršku kojoj je pružio tokom učenja novinarskog posla, na njegov rad u kulturi, te da je, kako je rekla, bio i veliki pobornik pomaganja SPC.

Navela je da je bio inicijator i član organizacionog odbora za izgradnju hrama u rodnom Srbovcu, koji bi uskoro trebalo da bude osveštan.

“Znao je da pohvali, ali i da kritikuje, s pravom, nerad i neodgovornost. Štitio je interese novinara, smatrao je da je govor i pismo okosnica pravilnog novinarskog izraza, pa otuda i krilatice po kojim ćemo ga pamtiti – ne gazi ćirilicu i budite čuvari radija”.

Sahrana će se obaviti na groblju u njegovom rodnom Srbovcu danas u 13 časova.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi