Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sirijska vlada odbija optužbe SAD da 10 godina drži u zatočeništvu novinara Ostina Tajsa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 08. 2022.

Autor: Rojters, Vašington Post, Bi-Bi-si Izvor: media.ba

Sirijska vlada odbija optužbe SAD da 10 godina drži u zatočeništvu novinara Ostina Tajsa

Sirija odbija optužbe predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena koji je prošle sedmice rekao da su SAD sigurne u to da je američkog novinara Ostina Tajsa (Austina Ticea), koji je nestao prije deset godina, otela i da ga drži sirijska vlada.

Ostin Tajs, bivši američki marinac, zarobljen je nekoliko dana nakon što je napunio 31. godinu u blizini Damaska 14. augusta 2012. dok je izvještavao o građanskom ratu u zemlji.

„Sa sigurnošću znamo da ga drži sirijski režim“, kazao je Bajden 10. augusta u saopštenju povodom 10. godišnjice Tajsovog zarobljeništva i pozvao Siriju da „radi s njima kako bi Ostina mogli vratiti kući“.

Sirijski predsjednik Bašar el-Asad nije potvrdio da njegova vlada drži Tajsa. I drugi sirijski zvaničnici ranije su negirali umiješanost u ovaj slučaj. Takođe, nijedna grupa nije preuzela odgovornost za njegovo zarobljavanje.

Ministarstvo vanjskih poslova Sirije odgovorilo je juče saopštenjem te su Bajdenovu tvrdnju da drže Tajsa nazvali “neispravnim optužbama protiv sirijske vlade za otmicu ili hapšenje američkih državljana, među kojima je i Ostin Tajsa, pripadnik američke vojske”. Naveli su i da su Tajsa i drugi američki državljani ušli ilegalno u tu zemlju.

„Sirija naglašava da će svaki službeni dijalog ili komunikacija sa vladom SAD biti samo javan i zasnovan na pravilu poštivanja suvereniteta i nezavisnosti i jedinstva zemlje Sirijske Arapske Republike“, piše u saopštenju.

Takođe su okrivili američku vladu rekavši da je prekršila Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima kada „ne samo da je zatvorila oči, već je ohrabrila desetine američkih državljana da putuju u Siriju i uđu u njenu zemlju ilegalno i bez dozvole njene vlade, preko nezvaničnih graničnih prelaza ili provlačeći se područjima koja su pod kontrolom terorističkih naoružanih grupa”.

Ostin Tajs jedan je od najduže držanih američkih talaca. Zadnji put je viđen na videu objavljenom na internetu nekoliko sedmica nakon zarobljavanja s povezom preko očiju.

Njegova majka, Debra Tajs, rekla je za Axios, američku novinsku kuću, da slučaj košarkaške zvijezde Britni Grajner, za koju su SAD ponudile Rusiji razmjenu zarobljenika, pokazuje „kako stvari funkcionišu kada vlada ima volju“.

Dala je izjavu i za Si-Bi-Es njuz te kazala da Bajdenova administracija ne čini dovoljno na tome da radi sa Sirijom kako bi njenog sina vratila kući.

Bajden je u maju održao sastanak s roditeljima nestalog Tajsa u Bijeloj kući, kazavši da je dao „zavjet“ njima i američkom narodu da će vratiti američke državljane koji su pogrešno pritvoreni u inozemstvu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi