Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Uručene nagrade za lepotu govora "Radmila Vidak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 05. 2022.

Autor: RTV Izvor: RTV

Uručene nagrade za lepotu govora "Radmila Vidak

Na svečanosti u klubu Radio-televizije Srbije deveti put zaredom uručene su nagrade za lepotu govora "Radmila Vidak". Nagrade su uručili glavni urednik Radio Beograda 2 Radoman Kanjevac i urednica Kulturno-umetničkog programa RTS-a Sanja Milić

Nagrada RTS-a za lepotu govora ustanovljena je 2014, u uspomeni na Radmilu Vidak, prvu lektorku RTS-a i veliku jezičku prosvetiteljku koja se delovanjem u programskoj svakodnevici Televizije i Radija, kao i Jezičkom savetu RTS-a, istrajno borila za korektnost akcenatskog interpretiranja i stilsku lepotu izgovorene reči.

Reditelji su primećivali da je, radeći u Dramskom programu Radio Beograda, Radmila Vidak bila lektor stilista, a time i korektor dramskog naboja.

"Ideja je da se aktivni novinari, voditelji i spikeri prezenteri podstaknu na negovanje govornog izraza srpskog jezika i na kazivanje kome se veruje", rekao je između ostalog predsednik žirija lingvista Vlado Đukanović.

Za izuzetnu posvećenost interpretaciji teksta, izbor reči, veštinu improvizacije i siguran izgovor, kao i nepogrešivo akcentovanje prema najvišim standardima srpskog jezika, uz odlomke iz emisija uživo i reportaže laureata ove godine.

Dobitnici priznanja "Radmila Vidak" za lepotu govornog izraza su novinari, prezenteri i urednici RTS-a Vesna Lončarević i Nebojša Kotlajić i novinar urednik Radio Novog Sada Slobodan Šorak.

Posebno priznanje dobila je i devedesetšestogodišnja Marija Borovac Slavković, dugogodišnja spikerka Radio Beograda.

Svi dosadašnji dobitnici nagrade etalon su dobrog govorenja na radiju i televiziji, a među njima su i čuveni: Danka Novović, Sveta Vuković, Žarko Obračević, Ljiljana Marković, ali i svakodnevna emisija "Srpski na srpskom" Radio Beograda koju uređuje Mirjana Blažić.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi